Pártelnököt tartóztattak le Csehországban

Hivatalos indok egyelőre nincs, de sajtóinformációk szerint Vít Bárta őrizetbe vétele összefügg Pavel Bém volt prágai polgármester lehallgatott telefonbeszélgetéseinek a kiszivárogtatásával.

Ccsütörtök este vették őrizetbe vették a Közügyek (VV) pártjának a vezetőjét, Vít Bártát – vált ismertté pénteken Prágában. A Közügyek tagja volt a Petr Necas miniszterelnök vezette korábbi jobbközép kormánykoalíciónak, Bárta egy ideig ipari és kereskedelmi miniszter is volt. Ugyancsak csütörtökön este rendőri őrizetbe került Jan Petrzílek, a cseh korrupcióellenes rendőrség elemző és informatikai osztályának a vezetője is, aki korábban a civil titkosszolgálatnál, a Biztonsági Információs Szolgálatnál (BIS) dolgozott.

Az őrizetbe vételt hivatalosan nem indokolták meg. Csak annyit közöltek, hogy az üggyel a biztonsági szolgálatok felügyelő bizottsága foglalkozik.

A cseh sajtó úgy tudja, hogy az ügy nagy valószínűséggel összefüggésben van a rendőrségi és titkosszolgálati szivárogtatásaokkal, konkrétan a befolyásos prágai lobbista, Roman Janousek és Pavel Bém volt prágai polgármester lehallgatott beszélgetéseinek a nyilvánosságra hozatalával. A 2007-ben lefolytatott beszélgetések leiratát tavaly tavasszal a Mladá Fronta Dnes című lap közölte, amikor Janousek azért került a figyelem középpontjába, mert Prágában részegen balesetet okozott. A szövegből egyértelmű, hogy Janouseknek döntő befolyása volt a főpolgármesterre. Janousek ügye még nincs lezárva. A Mladá Fronta Dnes akkor azt írta, hogy a lehallgatásokat a BIS készítette, s azok leirata 2009-ben az ABL (ma Mark2 Corporation Czech) magán biztonsági szolgálatokhoz került. Az ABL tulajdonosa Vít Bárta volt. Az ABL akkoriban a prágai önkormányzatnak is dolgozott.

Bárta a Virradat (Úsvit) párt listáján az októberi előre hozott képviselőházi választáson is megméretette magát. Bár a Tomio Okamura vállalkozó alapította és vezette párt bekerült a parlamentbe, Bárta nem szerzett képviselői mandátumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.