Parlamenti küszöb alatt Slotáék népszerűsége

Egy kedden közzétett felmérés eredménye szerint az ötszázalékos parlamenti küszöb alá süllyedt február végén a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) népszerűsége, s 4,9 százalékos támogatottsággal a tömörülés most nem jutna be a pozsonyi törvényhozásba.

A választást az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerné 37,1 százalékos támogatottsággal. A második helyért a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vívna egymással harcot, népszerűségi rátájuk 12,8, illetve 12,7 százalék. A tavaly alakult Szabadság és Szolidaritás (SaS) támogatottsága 9,2 százalék, míg a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomé (LS-HZDS) 6,6 százalék. A magyarok által leginkább támogatott két párt - a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd - 6, illetve 5,2 százalékkal szintén bejutna a parlamentbe, ha most lennének az egyébként június 12-én esedékes választások.

Az SNS vezetőit meglepte a felmérés eredménye, bár több politikai elemző is már hosszabb ideje állítja, hogy a párt várható támogatottsága közel lesz a parlamenti küszöbhöz. "A felmérések is a választási kampány részét képezik. Néhány párt az eredményt megfizeti" - jelentette ki Anna Belousovová, a párt első alelnöke. Leszögezte: nem tartja hitelesnek a felmérés eredményét, s biztos abban, hogy az SNS bekerül a parlamentbe. 2006-ban a párt 11,73 százalékot ért el, 20 képviselője van a törvényhozásban. A TASR hírügynökség közlése szerint Marián Kotleba, a Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) szélsőjobboldali mozgalom volt vezetője is indul a június 12-re kiírt választáson, mégpedig a Néppárt-A mi Szlovákiánk (LSNS) jelöltjeként. Jelöltlistáját a párt a jövő hét végéig kívánja leadni.

Kotleba a közszolgálati hírügynökségnek elmondta: miután a saját párt megalakítása nem járt sikerrel, ő és hívei beléptek a Társadalmi Szolidaritás Néppártja elnevezésű csoportosulásba. Ezt követően törvényes keretek között módosították a párt nevét és alapszabályzatát. Az LSNS-t a belügyminisztérium a múlt héten nyilvántartásba vette. "Bízunk abban, hogy legalább 5,1 százalékot kapunk. Ha azt gondolnánk, hogy veszíteni fogunk, nem is kezdtünk volna bele" - szögezte le. Hozzátette: az LSNS-nek a Jobbik nem a példaképe, s a két párt között nincs semmiféle kapcsolat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.