Parlamenti képviselő lett a „Lady”

A húsz évig házi őrizet alatt tartott Ang Szán Szu Csí ellenzéki vezér letette a képviselői esküt. Ez történelmi pillanat a burmai parlament és a reformokra készülő kormány számára is.

Ang Szán Szu Csí és a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) képviselői először megtagadták, hogy felmondják az esküt, kifogásolták ugyanis annak szövegezését. Az NLD ugyanis nem értett egyet a „megőrzi az alkotmányt” kitétellel, ehelyett a „tiszteletben tartja az alkotmányt” fordulatra szerettek volna felesküdni. Hétfőn azonban visszakoztak, és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár látogatása alatt bejelentették, hogy szerdán, megválasztásuk óta először megjelennek a parlamentben. Szu Csí szerint a választók akaratának tesznek ezzel eleget, ugyanis ők azért szavaztak rájuk, hogy a parlamentben láthassák őket.

Ez az első alkalom, hogy a Nobel-békedíjas Ang Szán Szu Csí állami pozíciót tölt be. Pártja 1990-ben ugyan megnyerte a választásokat, a katonai junta azonban nem ismerte el az eredményeket. Ettől kezdve kisebb-nagyobb megszakításokkal 2010-ig házi őrizetben volt.

A 66 éves Szu Csí beiktatása után azt mondta, hogy ő és párttársai teljesíteni fogják a kötelességeiket a parlamentben ugyanúgy, ahogy annak idején több mint húsz évig a parlamenten kívül. Szu Csít elmondása szerint az sem zavarja, hogy a hadsereg tagjaival kell együtt ülnie, akik ellen sokáig harcolt. –Szeretnénk, ha a parlament a demokratikus értékek szerint működne. Ez nem azt jelenti, hogy bárkit is ki akarnánk innen zárni. Mi csak olyan változásokat szeretnénk, amelyektől még demokratikusabbak leszünk.

Ugyan az NLD képviselői elsöprő győzelmet arattak az április 1-jei választáson, még mindig ők alkotják a kisebbséget. A képviselői helyek negyede a hadseregnek van fenntartva, a maradék helyek nagy részét pedig a hadsereg támogatta kormányzó párt tagjai foglalják el. Ezért az NLD-nek nincs valódi hatalma, és sokan attól félnek, hogy az ellenzék jelenléte csak legitimálja a jelenlegi rezsimet.

Ugyan ők vannak kisebbségben, Ang Szán Szu Csí demokratikussá akarja tenni a parlamentet
Pro-democracy leader Aung San Suu Kyi walks to take an oath at the lower house of parliament in Naypyitaw May 2, 2012. REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.