Párkány ismét csak Stúrovo

Ismeretlen tettesek leszaggatták azt a táblát, amelyen az Esztergomhoz közeli Stúrovo magyar megnevezését, Párkányt tüntették fel.

Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának egyik alelnöke elmondta,  hogy kisváros eredeti  nevét már évek óta szerették volna visszaállítani, de a törvény erre csak tavaly decembertől adott lehetőséget. Sajnos, ismeretlen tettesek néhány órán belül eltávolították a magyar táblát, ezért rövidesen újat helyeznek el – tájékoztatta lapunkat.

Az MKP vezetői és polgármesterei az elmúlt hét végén hasonló helységnév-táblákat helyeztek a déli országrész több olyan településén, amelyet szlovák történelmi személyiségekről neveztek el, s emiatt éveken át tiltották a magyar megfelelő feltüntetését. Egyelőre a többi táblát nem rongálták meg. A Most-Híd által benyújtott, s tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás már lehetőséget nyújt arra, hogy Gabcíkovo hivatalosan ismét Bős, Sládkovicovo Diószeg, Hurbanovo Ógyalla, Tesedíkovo pedig Pered is lehessen. Érdeklődésünkre Berényi József pártelnök azzal indokolta lépésüket, hogy az illetékes cég még az érintett településeken egyetlen kétnyelvű táblát sem helyezett el, ezért döntöttek arról, hogy a párt költségén készíttetik el a táblákat és saját kezűleg helyezik el a megfelelő helyeken.

A Most-Híd tegnapi közleménye szerint az MKP akciója csupán kampányfodás, mert a hatályos törvények szerint nem jogosultak a táblák elhelyezésére. „Decemberben még bírálták a módosított jogszabályt, most viszont erre hivatkozva kezdtek gerilla akcióba“ - mutat rá a közlemény. Lapunk megkeresésére Érsek Árpád közlekedésügyi államtitkár elmondta, hogy a Közútkezelő Vállalat, illetve a megyei tulajdonú utak illetékesei már megrendelték a magyar, ruszin, ukrán és német nyelvű táblákat, amelyeket módosított törvény szerint legkésőbb június végéig kötelesek kitenni– hangsúlyozta az államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.