Párizsi csúcs: nincs csodarecept

Szorosabb gazdasági koordinációt, a pénzügyi tranzakcióikra kivetett különadót és 2013-tól közös német francia társasági adót jelentett be Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő kedden Párizsban, az euróválság miatt összehívott találkozó után. A bajba jutott eurózóna-tagállamok adósságát azonban nem vállalták magukra: a közös eurókötvények bevezetése legfeljebb az integráció távlati céljai között szerepel.

Jó  irányba tett lépésnek  tartja a bejelentéseket Cornelius Adebahr, a német külügyi társaság (DGAP) lapunknak nyilatkozó integrációs szakértője, de emlékeztet rá: egyelőre  csupán két tagállamról van szó (még ha a legnagyobbakról is), ahhoz, hogy mindez működjön, tizenhét tagállamnak kell jóváhagynia és együttműködnie. A sokat emlegetett gazdasági kormányzás (amit Angela Merkel még tavaly ősszel hirdetett meg, és németül jóval szigorúbban hangzik, mint angolul) valójában nem egy európai kormány lenne, hanem a pénzügyminiszterek rendszeres egyeztetése. Ezt most évente kétszer rendeznék meg, Herman  Von Rompuy, az Európai  Unió elnöke vezetésével. Többek között szorosan egyeztetnék a költségvetési terveket, és 2012-tól alkotmányban rögzítenék az adósságplafont is. Ekkortól lépne életbe a pénzügyi tranzakciókra kirótt különadó is, ami nem meglepetés, erről már korábban elvi egyezségre jutottak.

A sokak által csodaszerként emlegetett eurókötvények - amelyek az egyes tagországok adósságát közös adóssággá változtatná - csupán egy újságírói kérdésre válaszul kerültek szóba. A német és az európai sajtó napok óta lázasan találgatta, hogy vajon felpuhul-e a német ellenállás: Berlin eddig vehemensen ellenezte a közös kötvénykibocsátást.  Ennek lényege az lenne, hogy a tagállamok által kibocsátott államkötvények mellett létezne egy közös eurókötvény, ami mögött a teljes eurózóna állna: ezek kamatfelára jóval alacsonyabb lenne, mint amit most a spanyolok, az olaszok fizetnek. Jelenleg a német államkötvényekért 2,3 százalék kamatot fizet a német állam, míg a portugálok vagy az írek tízet.  A közös kötvény a dél-európaiknak igen előnyös lenne, viszont többletköltséget okozna a németeknek. Nemrég Soros György tőzsdeguru, de már több német szakértő is szorgalmazta a bevezetését, mondván:  csak ezzel lehet stabilizálni az eurózónát, különben félő, hogy Olaszország vagy Spanyolország lehet a pénzügyi válság következő áldozata.

Az eurókötvények legfeljebb a távoli jövő zenéje - fogalmazott tegnap Nicolas Sarkozy, most még kárt okozna az eurózóna egészségesebb tagjainak. Angela Merkel pedig világossá tette:  nincs csodaszer, fokozatosan, apró lépésekkel lehet csak kilábalni a válságból. Hasonlóan vélekedett Cornelius Adebahr: ez lehet valóban a jövő útja, de még ha döntés is születne a közös állampapírokról, ahhoz alkotmánymódosítások, és parlamenti jóváhagyások sorozatára lenne szükség, így legjobb esetben is eltartani 2-3 évig, amíg bevezethetnék. Ehhez képest a mostani lépések ugyan szerényebbnek tűnnek, de legalább realisztikusak. Mindenképp új irányba tolná az európai együttműködést a közös német-francia társasági adó bevezetése 2013-tól: ez az együttműködés is nyitott lenne a többi tagállam előtt. Ez feltétlenül újdonság, hiszen eddig az adózás szigorúan nemzeti hatáskörbe tartozott. Kérdéses, hogy a többi euró illetve EU-tagállam, illetve a tőzsdék  miként reagálnak majd francia-német tandem bejelentéseire: sikerült-e az európai vezetőknek ezúttal megnyugtatni a piacokat? 

Merkel és Sarkozy. Nem azt mondták, amit vártak tőlük
France's President Nicolas Sarkozy welcomes German Chancellor Angela Merkel as she arrives for a meeting at the Elysee Palace in Paris August 16, 2011. The leaders of France and Germany meet for high-pressure talks to discuss what further measures they can take to shore up investor confidence in the euro. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.