Román-bolgár bűnbandáktól féltik Európát

Franciaország továbbra is úgy ítéli meg, hogy biztonsági fenyegetést jelentene Európa többi részére, ha Románia és Bulgária csatlakozna a személyek szabad mozgását biztosító schengeni övezethez.

Franciaország továbbra is úgy ítéli meg, hogy biztonsági fenyegetést jelentene Európa többi részére, ha Románia és Bulgária csatlakozna a személyek szabad mozgását biztosító schengeni övezethez.

Laurent Wauquiez, a francia kormány uniós ügyekért felelős minisztere Helsinkiben tartott sajtóértekezletén csütörtökön megismételte a francia-német közös álláspontot, miszerint túl korai a 25 európai országot tömörítő schengeni övezet kibővítése Romániával és Bulgáriával.

"Semmivé foszlik a teljes európai belső biztonság, ha a schengeni zóna adatbázisa szervezett nemzetközi bűnbandák karmai közé kerül" - jelentette ki Wauquiez. Hozzátette, hogy a Románia, Bulgária és Görögország alkotta szektorra koncentrálódik a problémák háromnegyed része, már ami a személyeknek és a javaknak az Európai Unióba történő belépését illeti. Az illegális bevándorlás, a fegyvercsempészet, a kábítószerekkel kapcsolatos ügyek és a gyerekkereskedelem - sorolta.

Astrid Thors finn migrációs és Európa-ügyi miniszter kiemelte, hogy Románia és Bulgária előrelépéseket tett, de még mindkét országnak "konkrét intézkedéseket kell foganatosítania a bűnözés és a korrupció elleni küzdelem erősítésére". A soros EU-elnök Magyarország támogatja Románia és Bulgária csatlakozását, ha a két ország teljesítette a schengeni tagsághoz szükséges összes technikai feltételt.

Bukarest és Szófia esélyei szertefoszlottak arra, hogy 2011 márciusa előtt beléphessenek az övezetbe, miután Franciaország és Németország aggályait fejezte ki. A schengeni övezethez való csatlakozásnak előfeltétele valamennyi tagállam hozzájárulása, márpedig Párizs és Berlin gyakorlatilag vétót emelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.