Párizs riadóztatta a külföldi követségeket

Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrával a címlapon jelent meg a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap, és az újságban belül még jó tucatnyi hasonló rajz kapott helyet.

Noha a kiadvány igazgatója, a karikaturista Charb előzetes nyilatkozatában úgy vélte, hogy a rajzok nem lesznek provokatívabbak a laptól megszokottaknál, ebben alighanem tévedett. Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök már a kiadvány utcára kerülése előtt felelősségre intett, és hangsúlyozta, hogy nem ért egyet semmilyen túlzó megjelenítéssel.

French cartoonist Charb, publishing director of French satirical weekly Charlie Hebdo, poses for photographs at their offices in Paris, September 19, 2012. Charlie Hebdo published cartoons of the Prophet Mohammad on Wednesday, a decision criticised b
French cartoonist Charb, publishing director of French satirical weekly Charlie Hebdo, poses for photographs at their offices in Paris, September 19, 2012. Charlie Hebdo published cartoons of the Prophet Mohammad on Wednesday, a decision criticised by the French authorities which sent riot police to protect the magazine's offices. REUTERS/Jacky Naegelen (FRANCE - Tags: MEDIA CIVIL UNREST POLITICS RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY)

Az éppen Kairóban tartózkodó Laurent Fabius külügyminiszter kifejtette, hogy noha a francia köztársaság rendíthetetlen alapjoga a szabad véleménynyilvánítás, ellenez mindenféle provokációt. Tekintettel arra, hogy a muzulmán világban a napokban halálos áldozatokat követelő tiltakozást váltott ki egy, az iszlám vallást gyalázó amerikai amatőr film internetes bemutatása, a külügyminiszter úgy rendelkezett, hogy hétfőig zárva tartanak a muzulmán világban akkreditált francia külképviseletek és iskolák.

A francia közvéleményt erősen megosztotta a Charlie Hebdo provokatív lépése. Az ellenzéki UMP politikusai a szabad véleménynyilvánítás jogára hivatkozva veszik védelmükbe a szatirikus lapot – megfeledkezve arról, hogy hat évvel ezelőtt, a dán lap által leközölt Mohamed-karikatúrák idején maguk is önmérsékletre intettek. A franciaországi zsidó egyetemi hallgatók szövetsége is a lapot támogatja, és úgy véli, hogy „eltérített vitáról” van szó; akik blaszfémiát emlegetnek, a muszlim agresszióra keresnek ürügyet. A franciaországi zsidó intézmények tanácsának elnöke ezzel szemben elfogadhatatlan provokációnak minősítette a lap karikatúráit, és azokra a halottakra emlékeztetett, akik az elmúlt napokban estek áldozatául a vallási fanatizmusnak. Mohammed Moussaoui, a franciaországi muzulmán vallási tanács elnöke – miközben elítélte a karikatúrákat – mérsékletre intett, hangsúlyozva, hogy az erőszakot semmivel sem lehet indokolni. Felszólította a franciaországi muszlimokat, hogy ne dőljenek be a provokációnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.