Párizs nem akar burkát látni az utcákon

Nemzeti vitát kezdeményezett a francia bevándorlásügyi miniszter vasárnap a nemzeti identitás kérdéséről, leszögezve, hogy számára az egész testet takaró női muzulmán ruha, a burka viselete nem összeegyeztethető a nemzeti értékekkel.

"Ami engem illet, nem szeretnék burkákat látni az utcán" - jelentette ki Eric Besson az LCI televízióban. A burka "ellentétes a nemzeti értékekkel", és viselete sérti a nők emberi jogait, illetve a franciák egyenlőség melletti elkötelezettségét - vélekedett a tárcavezető.

Burkába öltözött asszony, szemeit, háló rejti el
Burkába öltözött pakisztáni asszony, szemeit, háló rejti el.

Besson azt javasolta, hogy kezdjenek vitát arról, "mit jelent franciának lenni". A több hétig tartó nemzeti eszmecsere szerinte hozzájárulhatna a nemzeti identitás értékeinek és a francia nemzettudat megerősítéséhez.

A parlament júniusban parlamenti bizottságot hozott létre a burka tanulmányozására, miután vita robbant ki a viselet esetleges betiltásáról. A testület, amelyben minden párt képviselteti magát, júliusban kezdte meg munkáját, és hat hónapig vizsgálja a kérdést.

Nicolas Sarkozy francia elnök korábban kijelentette: "a burkát nem látjuk szívesen a Francia Köztársaság területén". Hangsúlyozta, hogy nem vallási kérdésről van szó, hanem a nők méltóságáról és szabadságáról. Az uniós tagállamok közül Franciaországban él a legnagyobb muzulmán közösség, létszámát megközelítőleg ötmillióra becsülik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.