Párizs néha eltörölné Schengent

A belső határokat olyan esetekben állítanák vissza, amikor az Európai Unió külső határainál a tömegesen jelennek meg a bevándorlók.

Nem a schengeni rendszer felfüggesztéséről van szó, annak nem lenne semmi értelme, hanem egy új cikkely kidolgozásáról partnereinkkel. Franciaország a határok visszaállíthatóságának a lehetőségét szeretné megvizsgálni arra az esetre, ha az unió kapujában nagyobb migrációs hullám jelenik meg - mondta Laurent Wauquiez francia Európai-ügyi államtitkár a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapban megjelent interjúban.

A francia elnöki hivatal pénteken azt közölte: Párizs a schengeni rendszerrel kapcsolatos kötelezettségei felfüggesztését fontolgatja a tunéziai és a líbiai bevándorlók áradata miatt. A schengeni övezet tagországai között jelenleg nincs határellenőrzés, s a belső határok visszaállítására csak a közrend megzavarásának esetében van lehetőség.

Erre hivatkozva törölt Párizs múlt vasárnap Olaszországból érkező minden vonatjáratot, megakadályozandó annak a vonatnak a belépését Franciaországba, amelyen tunéziai migránsok és politikai aktivisták tiltakoztak Párizs bevándorlási politikája ellen, s ennek értelmében állította vissza ideiglenesen Németország a határellenőrzését a 2006-os labdarúgó-világbajnokság idején.

A francia kormány javaslatát az ellenzéki pártok bírálták. Manuel Valls a szocialisták részéről elviekben elképzelhetőnek tartaná a schengeni megállapodás felfüggesztését tömeges bevándorlás esetén, de véleménye szerint a jelenlegi helyzetben "aránytalan" lenne egy ilyen intézkedés. Daniel Cohn-Bendit, Zöld-párti európai parlamenti képviselő "az európai integráció szétbontását" látja a kormány javaslatában, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front "egyetlen ésszerű megoldásnak" azt tartaná, ha Franciaország mielőbb kilépne a schengeni övezetből.

A kérdés várhatóan napirendre kerül a jövő kedden Rómában tartandó olasz-francia csúcstalálkozón, Silvio Berlusconi olasz kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök tárgyalásain is. Az Európa-ügyi államtitkár szerint azonban a két ország nem készül "elszámolásra" egymással a múlt vasárnapi vonatfeltartóztatás kapcsán.

"Ugyanazon kihívás előtt állunk. Közösek az érdekeink. A helyes válasz az, hogy jobb integráció kell. Közös határellenőrzésre, hajókra és logisztikára van szükségünk. Ilyen irányú javaslatokat fogunk tenni" - hangsúlyozta Wauquiez.

Hozzátette: "Közösen kell levonnunk ennek a válságnak a tanulságait, ahogy azt az euró esetében is tettük, amikor megtámadták. A megoldás a nagyobb integráció. Ugyanakkor egy vészfékre is szükség van a nagyobb válságok esetére".

A repubblica.it honlap szombaton azt írta, Sarkozy és Berlusconi közös levélben készül Brüsszelhez fordulni, konkrét segítséget kérve azon országok számára, amelyek erős bevándorlással kénytelenek szembesülni. Eszerint Franciaország és Olaszország azt szeretné, ha új szabályokat iktatnának be a határellenőrzés nélküli utazási szabadságot biztosító schengeni megállapodásba a tömeges észak-afrikai bevándorlás miatt. Az új schengeni szabályok olasz kívánság szerint a jövőbeni esetekre vonatkoznának, nem azokra a tunéziai bevándorlókra, akiknek Olaszország már ideiglenes tartózkodási engedélyt adott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.