Párizs és Berlin a jövő héten döntést szeretne a károsanyag-kibocsátásról

Az EU jövő heti brüsszeli csúcsán fogadhatják el azt a tervet, amely szerint az unió 2020-ig 20 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A volt szocialista országok ellenzik az elképzelést.

A német kancellár és a francia elnök szeretné, ha az Európai Unió jövő heti brüsszeli csúcsértekezletén elfogadná azt a tervet, amely szerint az unió 2020-ig 20 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást – közölte vasárnap a kancellár szóvivője.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy között "hosszú és baráti" telefonbeszélgetés zajlott le vasárnap, és ebben a brüsszeli csúcs napirendje volt a fő téma – mondta Ulrich Wilhelm.

Sarkozy az előző nap Gdanskban találkozott a kilenc szóban forgó ország – közöttük Magyarország – képviselőivel, hogy megvitassa velük ellenkezésük okait. Az elnök szerint sikerült előrelépést elérnie, de áttörést nem.

Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország. Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia energiatermelésében viszonylag nagy arányban vesznek részt a jelentős környezetszennyezést okozó széntüzelésű erőművek.

Az EU energia- és klímapolitikai céljai közé tartozik, hogy a tagállamok 20 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2020-ig az 1990-es szinthez képest. A szóban forgó volt szocialista államok támogatják ugyan a célkitűzéseket, azt azonban nehezményezik, hogy a jelenlegi tervezet 2005-öt tekinti viszonyítási évnek a jövőbeni szén-dioxid kibocsátási kvóták felosztásánál, és nem veszi figyelembe, hogy ezekben az országokban a 90-es években – az ipari szerkezetátalakítás nyomán – jelentős kibocsátáscsökkenés ment végbe. A közép-kelet-európai államoknak így alacsonyabb kvótájuk keletkezne az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerben, és emiatt valamiféle kompenzációt szeretnének elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.