Párizs befogad egy guantánamói foglyot

A francia külügyminiszter írásban jelezte a guantánamói amerikai támaszpontról szabaduló egyik fogolynak, hogy Franciaország hamarosan befogadja. Diplomáciai források szerint két algériai fogvatartott egyikéről lehet szó, akiket Boszniában tartóztattak le 2001-ben.

A francia külügyminiszter írásban jelezte a guantánamói amerikai támaszpontról  szabaduló egyik fogolynak, hogy Franciaország hamarosan befogadja – közölte kedden a francia külügyi szóvivő.

Eric Chevallier elmondta: Bernard Kouchner a rabnak, a családjának és az amerikai hatóságoknak is megírta, hogy a fogoly  feltehetően rövid időn belül megérkezhet Franciaországba. A szóvivő  nem kívánta megmondani sem a fogoly nevét, sem az állampolgárságát.  Emlékeztetett viszont arra: Párizs a befogadáshoz feltételül szabta,  hogy a fogoly bizonyyítsa, semmilyen terhelő adat nincs ellene jogi vagy biztonságpolitikai szempontból, valamint  hogy valamilyen módon – például nyelvileg – legyen kötődése  Franciaországhoz.

Diplomáciai források szerint az érintett személy vagy a 42 éves  Lakhdar Boumediene vagy a 39 éves Saber Lahmar. Mindketten algériai állampolgárok. Ahhoz a hatfős algériai csoporthoz tartoztak, akiket  2001 októberében Boszniában tartóztatott le és hallgatott ki a  boszniai rendőrség, majd átadta őket az amerikaiaknak.

Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése után jelentette be a Kuba szigetén működő, sokat bírált guantánamói tábor egy éven  belüli bezárását. Nicolas Sarkozy államfő áprilisban a NATO  strasbourgi csúcstalálkozóján az amerikai elnökkel folytatott  megbeszélést követően jelentette be hivatalosan, hogy engedélyezte a  Guantánamón terrorizmus gyanújával fogva tartott rabok közül egynek a befogadását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.