Párizs az argót is tiltaná a muzulmán bevándorlóknak

Új polémiát váltott ki egy francia kormánytagnak a nemzeti identitási vitában elhangzott véleménye, amely ellen kedden civil szervezetek és ellenzéki politikusok tiltakoztak.

Azt várom el egy fiatal muzulmántól, ha francia, hogy szeresse a hazáját, találjon munkát, hogy ne verlanul beszéljen, és ne fordítva viselje a baseball-sapkát – mondta hétfőn este Nadine Morano családügyi és szolidaritási államtitkár a nemzeti identitásról folyó vitasorozat egy vidéki fórumán. (A verlan a külvárosi fiatalok által beszélt olyan argó francia, amelynek lényege a szavakon belüli szótagcsere.)

Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet és baloldali ellenzéki képviselők elítélték, hogy a francia kormánynak a nemzeti identitásról kezdeményezett vitája „ismét elfajult”. A „Mit jelent ma franciának lenni” kérdésről november eleje óta január végéig a prefektúrák szervezésében folyó országos eszmecsere ugyanis egyre inkább a bevándorlás és az iszlám kérdéseire koncentrál.

Benoit Hamon, az ellenzéki Szocialista Párt szóvivője szerint az államtitkár mondata azért nagyon súlyos, mert jól mutatja a kormány több tagjának karikírozott látásmódját az ország fiatalságáról és a hihetetlen csúsztatásokat a fiatal muzulmánokról. Az SOS Racisme undorítónak minősítette a Morano részéről elhangzottakat, és azt kérte Francois Fillon miniszterelnököt, hogy utasítsa a kormánytagokat arra: hagyják abba a megbélyegző beszédeket.

Az államtitkár vitatott mondata egy az iszlám és a köztársaság közötti összeférhetőséget firtató kérdésre adott válaszban hangzott el. Morano kedden azzal védekezett, hogy a mondatot az ellenzék teljesen kiragadta a szövegkörnyezetéből.  Olyan fiatalok problémáiról beszélgettünk, akik külvárosokban nőnek fel, ahonnan én is származom, és én azt mondtam, hogy ezzel a karikatúrával, ezzel a megbélyegzéssel, amely ott érezhető, én nemcsak azt tanácsolom nekik, hogy fordítsák vissza a baseball-sapkát, és ne beszéljenek verlanul, hanem azt is, hogy használják ki a kettős kultúrájukban rejlő lehetőségeket – mondta az RMC rádióban az államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.