Párizs-Moszkva: gáz, Forma-1, hadihajó

Konkrét szerződéseket nem, ám annál több szándéknyilatkozatot és ígéretet hozott Dmitrij Medvegyev ma véget érő párizsi látogatása. Az orosz elnök és az őt kedélyes barátsággal fogadó Nicolas Sarkozy láthatóan megtalálták a közös hangot mind a hadiipari export, mind a gázipari együttműködés, mind az atomprogramja miatt kritizált Irán tekintetében.

Párizs és Moszkva további közeledését hozta a találkozó, amelynek célja elsősorban az elmúlt években egyre szorosabb kapcsolatok megerősítése volt. Hat év alatt ötszörösére nőtt a francia-orosz áruforgalom, elérve a 17 milliárd dollárt. Igaz, ez csupán a harmada gazdasági krízis előtti német-orosz forgalomnak. A forgalom új tétele lehet a félmilliárd euró értékűre taksált Mistral páncélos hajó megvásárlása, amit Washington ellenérzésekkel fogad. Medvegyev a már meglévő elvi megállapodások után a tárgyalások felgyorsítását ígéri a kérdésben, amelynek több részletében nincs egyezség: Moszkva csak egyet venne a 210 méter hosszú, 21 ezer tonna vízkiszorítású helikopterhordozóból, hogy aztán licencszerződésekkel további hármat már saját területén építsen. Utóbbira Párizs még nem bólintott rá.

Az ügyletet Oroszországban többen vitatják, mondván, az összeget inkább a tavaly 8,5 milliárd dollár értékben exportáló hazai hadiipar támogatására, nem pedig politikai indíttatású látványberuházásra kellene fordítani. Ráadásul a Mistral fegyverek és radarrendszer nélkül érkezik az országba, és nem alkalmas jeges tengereken való bevetésre sem.

A Kreml azonban úgy véli, a vásárlásnak nem csak jó politikai üzenetet jelenthet az orosz részről partnernek és veszélyforrásnak egyaránt tekintett NATO felé, hanem közvetlen gazdasági hozadéka is lehet. Utóbbit támasztja alá az a Gazprom és a francia GDF SUEZ hétfői memoranduma, amelynek értelmében Párizs 2015-től évente további másfél milliárd köbméter földgázt vásárol Oroszországtól az Északi Áramlaton keresztül. (A Balti-tenger alatt Németországig futó vezeték a tervek szerint jövőre készül el. A projektben Franciaország – amely 1975 óta 300 milliárd köbméter földgázt vásárolt Oroszországtól – várhatóan kilenc százalékra emelheti jelenleg 5,4 százalékos tulajdonrészét.)

– A kapcsolatokat tovább erősítené, ha az áruforgalmon és a szolgáltatások vásárlásán túl kölöcsönösen szereznének résztulajdont egymás vállalataiban orosz és francia cégek - jelentette ki üzletemberek előtt Medvegyev, megjegyezve, hogy a francia beruházások Oroszországban már meghaladják a tízmilliárd dollárt, és külön kiemelve, hogy ennek jelentős része nem a nyersanyagiparban valósult meg.

Az egykori Moszkvics autógyár helyén jelenleg a Renault Logan összeszerelése folyik, de a francia cég kezében van a Ladákat gyártó AvtoVAZ autógyár 25 százaléka is. Meglepő módon az együttműködés újabb eleme lehet a Forma-1 is. Miután a Renault csapat pilótája az orosz Vitalij Petrov lett, elképzelhető, hogy a csapat autóján megjelenik az újabb szponzor emblémája, a Lada is. Erről Vlagyimir Putyin kormányfő nyilatkozott hétfőn.

Medvegyev és Sarkozy – akik a találkozóval hivatalosan is megnyitották a francia és orosz kulturális évadot, amely párhuzamosan zajlik a két országban - láthatóan a gazdaságiak mellett a külpolitikai kérdésekben is azonos állásponton vannak: a keddi sajtótájékoztatón egyetértettek a stratégiai atomfegyverek leépítéséről szóló szerződés Moszkva és Washington közötti mielőbbi megújításának fontosságában, valamint abban, hogy amennyiben Irán nem állítja le a vélhetően katonai célú atomprogramját, úgy Teherán szigorú szankciókra számíthat. – Ezeknek azonban átgondolt, a polgári lakosságot nem sújtó korlátozásoknak kell lenniük, amikor a tárgyalásos megoldás lehetőségei már végleg lezárultak – jelentette ki Medvegyev.

France's President Nicolas Sarkozy (R) speaks with Russian President Dmitri Medvedev before giving a news conference at the Elysee Palace, in Paris, March 1, 2010.    REUTERS/Philippe Wojazer     (FRANCE - Tags: POLITICS)
France's President Nicolas Sarkozy (R) speaks with Russian President Dmitri Medvedev before giving a news conference at the Elysee Palace, in Paris, March 1, 2010. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.