Párizs Calais-val fenyegeti Londont

Franciaország leállíthatja a Nagy-Britanniával közös határának ellenőrzését Calais-ban, ha London kilép az Európai Unióból – figyelmeztetett a francia gazdasági miniszter. Emmanuel Macron a Financial Times londoni üzleti napilapnak azt mondta, hogy „még azon a napon, amikor felbomlik a kapcsolat, nem lesz több menekült Calais-ban". Márpedig az észak-franciaországi kikötővárosnál lévő, csak Dzsungelként emlegetett menekülttáborban több ezer, Nagy-Britanniába igyekvő menekült tartózkodik.

Arra is utalt, hogy ha megvalósul a Brexitként emlegetett brit kilépés, a londoni bankvilág képviselőit is megpróbálják Párizsba csábítani, az egységes piac elhagyása után pedig nem lehet az addigi feltételeket biztosítani a briteknek, hiszen az unió „kollektív energiáját a meglévő kapcsolatok felfejtésére, nem pedig újak létrehozására fordítanák".

Macron David Cameron brit kormányfő és Francois Hollande francia elnök találkozója előtt nyilatkozott. Mint a BBC emlékeztet rá, a két politikus biztonsági és migrációs kérdésekről tárgyal Franciaországban.

Boris Johnson londoni főpolgármester viszont továbbra is a Brexit mellett kampányol. A The Sun brit bulvárlapban megjelent cikkében egyebek közt azt írja, hogy Nagy-Britanniának ideje „kiszabadulnia". „Emeljük fel a tekintetünket, és használjuk ki az életben egyszer adódód lehetőséget!" – áll egyebek közt a cikkében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.