Páratlan frigy ért véget Németországban

A hamburgi Zöldek otthagyták a kereszténydemokratákkal alakult koalíciót, két és fél év után új választásokat akarnak.

A német tartományokban páratlan kereszténydemokrata-zöld koalíció Hamburgban véget ért, a Zöldek két és fél év után új választásokat akarnak - jelentették be vasárnap. „Nem látjuk, hogy ennek a koalíciónak még lenne ereje ahhoz, hogy megszavazzon fontos jövőbeni hamburgi projekteket" - nyilatkozta vasárnap Jens Kerstan frakcióvezető a parlamenti csoport és a pártvezetés találkozója után.

A végleges döntést a hamburgi Zöldek december 13-i kongresszusán hozzák meg. A párt szövetségi vezetői, Claudia Roth és Cem Özdemir üdvözölték a döntést, amely vasárnapi közös állásfoglalásuk szerint következetes és helyes volt. „Ha ebben a koalícióban elveszett a kölcsönös bizalom alapja, akkor az új választás a logikus következmény" - fűzték hozzá.

A CDU-zöld koalíció 2008 májusa óta volt kormányon a Hanza-városban. A két párt közötti együttműködést tető alá hozó Ole von Beust polgármester nyáron mondott le, és a Zöldek hiányolják a politikai megújulást: „100 nap elteltével tudomásul kell vennünk, hogy az újraindulás nem sikerült" - állapította meg Kerstan. 

Az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) az új választások mielőbbi kiírását sürgették. Az SPD frakcióvezetője, Michael Neumann szerint „ez a szenátus nemcsak képtelen, de nem is akar cselekedni". Christoph Ahlhaus polgármester egyelőre nem foglalt állást a Zöldek kiválásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.