Pár hónap múlva már csak rossz emlék lehet az ebola

A Nyugat-Afrikában pusztító ebolajárvány 2015 közepére véget érhet, ha a nemzetközi közösség nagyobb energiát és erőforrásokat fektet a gyilkos kór megfékezésébe – közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

„Ha továbbra is ilyen gyorsan reagálunk, a jövő év közepére megállíthatjuk a vírus terjedését" – mondta a szervezet főtitkára Washingtonban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői előtt. Ban hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség tagjai továbbra sem egyenlő mértékben veszik ki a részüket a járvány elleni harcban, és a megbetegedések számának csökkenése ellenére nagy szükség van a külföldi egészségügyi dolgozókra.

„Nincs közel a vége. A megbetegedések számának nullának kell lennie. Az ebola nem az a fajta kór, hogy ha marad is néhány beteg, az ember elmondhatja, hogy eleget tett" – idézi a főtitkár szavait a BBC,

Az ENSZ ebolamissziójának vezetője ugyanakkor figyelmeztetett, hogy még messze vagyunk a vírus legyőzésétől. Az utóbbi hetekben ugyan több országból – köztük a legsúlyosabban érintett Libériából – jelentették, hogy csökken a megbetegedések száma, sokan aggódva tekintenek Malira, ahol a közelmúltban többen is életüket vesztették.

A WHO vezetője már úton van az országba, és az ENSZ is bejelentette, hogy csapatot küld Maliba, hogy mihamarabb elejét vegyék a további megbetegedéseknek. A vészharangok akkor kondultak meg, amikor egy ebolás beteget – aki Guineából tért vissza Maliba – kezelő orvos életét vesztette, és ezzel megindult a járvány második hulláma a nyugat-afrikai országban. Jelenleg 500 embert tartanak megfigyelés alatt.

Az eddigi legsúlyosabb ebolajárványban több mint 5400 ember vesztette életét. A leginkább érintett országok Libéria, Guinea és Sierra Leone, de az Egyesült Államokban és Spanyolországban is életüket vesztették hazaszállított egészségügyi dolgozók és misszionáriusok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.