Papcsák rendreutasította Jerevánt

Az Azeri–Magyar Baráti Társaság elnöki posztját betöltő Papcsák Ferenc arra szólította fel Örményországot, hogy csapatai hagyják el Hegyi-Karabahot, és a területet adja vissza Azerbajdzsánnak.

Papcsák képviselő úr a törvényhozás, azaz más hatalmi ág képviselője, így az általa formált véleménnyel kapcsolatban nem foglalunk állást – így reagált megkeresésünkre Kaleta Gábor, a külügyi tárca sajtófőnöke a zuglói fideszes polgármesternek az azeri–örmény konfliktusba „belecsapó” nyilatkozatával kapcsolatban.

Az Azeri–Magyar Baráti Társaság elnöki posztját betöltő Papcsák Ferenc arra szólította fel Örményországot, hogy csapatai hagyják el Hegyi-Karabahot, és a területet adja vissza Azerbajdzsánnak – idézte az Azernews tudósítását a 444 portál. A külpolitikai ügyekben eddig nem igazán nyilatkozó ügyvéd-politikus emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1993-as határozatára, amely elutasította az örmény szeparatizmust a régióban. Ugyanakkor elítélte az örményeket, mert „úgynevezett elnökválasztást” tartottak Karabahban.

Papcsák nyilatkozata azért is keltett feltűnést, mert az örmény katonatiszttársával brutálisan végző, a köznyelvben azeri baltás gyilkosként emlegetett Ramil Safarov 2012. augusztusi átadása Magyarországot is a két szovjet utódállam konfliktusának részesévé tette. Örményország tiltakozásul felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. A magyar diplomácia külföldi közvetítők, például Svájc segítségét kérte a kapcsolatok normalizálásához, eddig kevés látható eredménnyel. Kaleta érdeklődésünkre azt mondta, a magyar fél érdekében áll Örményországgal a kapcsolatok normalizálása, bízunk benne, hogy ez az örmény fél szándéka is. Hozzátette, hogy a magyar kormány kiemelten támogatja az EBESZ égisze alatt működő, az azeri–örmény konfliktus tárgyalásos rendezésére törekvő Minszki Csoport munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.