Papcsák aláírásával jöttek a Fidesz válaszai

Sajnálja a magyarországi médiában kialakult helyzetet az Európai Azerbajdzsán Társaság (TEAS) és azt gyanítja, hogy a zavart azok az erők okozhatták szándékosan, amelyek nem akarják, hogy a világ megismerje az igazat az azeri-örmény konfliktusról – a többi között ez olvasható abban a közleményben, amelyet a londoni székhelyű TEAS bakui képviselete juttatott el lapunkhoz még karácsony napján.

A lobbiszervezet közleményét azt követően adta ki, hogy a TEAS londoni irodájából még hétfőn, a Népszabadság megkeresésére megerősítették: Papcsák Ferenc (Fidesz) parlamenti képviselő, az Országgyűlés Azeri-Magyar Baráti Csoportjának társelnöke írásban válaszolt kérdéseikre.

E válaszokban – ahogy azt a lapunk rendelkezésére bocsátott dokumentumból is kiderült – Papcsák az ENSZ BT vonatkozó határozataira hivatkozva azt hangoztatta: Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része, Örményországnak pedig ki kell vonulnia a több mint húsz éve megszállt területről. Majd Zugló polgármesteri tisztségét is betöltő kormánypárti politikus azzal folytatta, hogy Örményország provokálta a nemzetközi közvéleményt egy hegyi-karabahi repülőtér építésével, illetve úgynevezett elnökválasztás megrendezésével. – Ezen akciók az Európai Unió véleménye szerint komolyan hátráltatják a konfliktus békés rendezését – olvasható a Papcsák aláírását viselő válaszlevélben.

Egy héttel ezelőtt Papcsák Ferenc visszautasította a fent idézett és neki tulajdonított állításokat. Miközben elhatárolódott azoktól, közleményében azt is hangsúlyozta, ő sohasem adott ilyen tartalmú interjút azeri lapnak.

Ahogy azt már megírtuk, Papcsák valóban nem nyilatkozott az őt eredetileg idéző Trend, illetve AzerNews azeri honlapoknak – ezt a TEAS karácsonyi közleménye is megerősítette. A Trend és az AzerNews a TEAS sajtóközleménye alapján közölték Papcsák fotójával illusztrált cikkeiket, amelyeket aztán a magyar sajtó, így a Népszabadság is idézett.

A TEAS mostani nyilatkozatában megismétli, hogy a szervezet rendszeresen igyekszik megszólítani nyugati politikusokat és befolyásos személyiségeket az azeri-örmény konfliktussal, annak békés rendezésével kapcsolatban. A közlemény szerint így tettek akkor is, amikor az idén, nem pontosított időpontban kérdéseiket elküldték a Fidesznek. E kérdésekre idén szeptember 19-én a Fidesz Külügyi Kabinetjétől, a TEAS németországi képviseletén keresztül jöttek válaszok – Papcsák Ferenc aláírásával.

A TEAS a beérkezett válaszok alapján készítette el sajtóközleményét, amit aztán az azeri média minden jel szerint „felkapott”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.