Papademosz letette az esküt

Az átmeneti kormány várhatóan februárig marad a helyén, amikor előrehozott választásokat tartanak majd.

Letette pénteken a hivatali esküt Lukasz Papademosz, a görög átmeneti kormány vezetője - jelentette a BBC. Az új kabinetben is megtartotta posztját Evangelosz Venizelosz korábbi szocialista pénzügyminiszter, akinek a nevét egy ideig miniszterelnök-jelöltként is emlegették. A külügyminiszter Sztavrosz Dimasz korábbi uniós környezetvédelmi biztos, az ellenzéki Új Demokrácia pártjának tagja, a védelmi miniszter pedig Athén polgármestere, a szintén konzervatív Dimitrisz Avramopulosz lett. Az átmeneti kormány várhatóan februárig marad a helyén, amikor előrehozott választásokat tartanak majd.

Papademosz első feladata a 130 milliárd eurós mentőcsomag ratifikálása, és a Brüsszel által elvárt megszorító csomag elfogadtatása lesz, de ehhez széles támogatásra számíthat: az egységkormány mögött áll a parlament 300 képviselőjéből 254.

A 65 éves Papademosz Görögország egyik legismertebb közgazdásza,aki 2010-ig az Európai Központi Bank alelnöke volt. Most sok szempontból ő volt az ideális jelölt: amikor Görögország átállt a drachmáról az euróra, épp ő vezette a görög nemzeti bankot. Ám azt egyelőre nem várják tőle, hogy a „visszarendeződést” is levezesse. Valóságos diplomahalmozó: eredeti végzettségét tekintve fizikus, villamosmérnök, de közgazdaságtanból is doktorált. Diplomáit a patinás amerikai Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) szerezte. A gazdaságpolitikai és pénzügyi szaktekintélynek számító Papademosz tanított a New York-i Columbia Egyetemen, a Harvardon és az Athéni Egyetemen is. Hazatérve a görög nemzeti bankban helyezkedett el, ahol tíz év alatt az elnöki posztig jutott. Abszolút euróhívőnek számít: mint a brit The Daily Telegraph emlékeztet rá, 2001-ben, a New York és Washington elleni merényletek után egy konferencián azzal érvelt a közös európai valuta mellett, hogy az megóvja a kisebb gazdaságokat a külső sokkoktól.

Leteszi az esküt az új görög kormányfő az elnöki palotában.
Newly appointed Greek Prime Minister Lucas Papademos (R) swears in during a ceremony at the Presidential palace in Athens November 11, 2011. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.