Pánikot keltett Obama gépe Manhattan fölött

Szeptember 11-re emlékeztetett sokokat az alcsonyan repülő elnöki különgép New Yorkban. A Fehér Ház bocsánatot kért. Pedig csak egy fotót akartak készíteni.

Szokatlanul alacsonyan repült, s ezzel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások rémét idézte fel sokakban három katonai repülőgép, köztük egy elnöki Boeing 747-es helyi idő szerint hétfőn New Yorkban. A Fehér Ház bocsánatot kért a történtek miatt.

F-16-os követi az elnöki különgépet - A jelenet drámaian emlékeztet 2001 szeptemberére
F-16-os követi az elnöki különgépet - A jelenet drámaian emlékeztet 2001 szeptemberére

A három gép néhány kört tett meg a Szabadság-szobor körül, a Hudson folyó fölött, Manhattan déli részén. Több irodaépületből evakuálták az ott dolgozókat a felhőkarcolók között szálló utasszállító és az azt kísérő vadászgépek láttán, sokan a 911-es segélyhívót tárcsázták. Egyes hírek szerint több ezren szaladtak ki az utcára. Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) közölte: a műveletet a védelmi minisztérium engedélyével hajtották végre azért, hogy fényképfelvételeket készítsenek, s előzetesen értesítették az FAA-t, s a szövetségi és a helyi hatóságokat is.

Az esetért bocsánatot kért Louis Caldera, a Fehér Ház katonai hivatalának vezetője. Mint mondta, vállalja a felelősséget a döntésért. Obama egyébként nem volt rajta a Boeing-gépen. Michael Bloomberg, a metropolis polgármestere azt mondta, dühös, amiért a hatóságok nem tájékoztatták megfelelően előre a közvéleményt. Hozzátette, ha előre tudta volna, mi készül, megpróbálta volna lebeszélni a szervezőket a tervről, hiszen, mint mondta, a New York-iak a Világkereskedelmi Központ ikertornyainak lerombolása miatt érthetően még mindig nagyon érzékenyek, ha repülőgépek alacsonyan szállnak a terrortámadás helyszíne, a ground zero környékén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.