Pánikhétvége Cipruson: a megtakarítások tíz százalékát lenyúlja az állam

Nem hittek a szemüknek a ciprusiak, amikor szombaton reggel nem fértek az internetes bankszámláikhoz, és az általában nyitva tartó Cooperative Central bankfiókok is zárt ajtókkal fogadták őket. A pánikhangulat hamar eluralkodott a kis mediterrán szigeten, amikor kiderült, hogy a hatóságok hajnalra befagyasztották a lakosság összes megtakarítását, mivel az euróövezeti országok pénzügyminiszterei és a Nemzetközi Valutaalap szombatra virradóra a betétek megadóztatását szabták ki az országot „kisegítő” pénzügyi csomag feltételéül.

Az ország tízmilliárd eurónyi nemzetközi hitelcsomagot kap, ennek fejében azonban a bankbetéteket egyszeri illetékkel és 2,5 százalékos kamatadóval terhelik. Az illeték a Cipruson lévő bankokban elhelyezett százezer euró fölötti megtakarításokra 9,9 százalék, az ez alattiakra pedig 6,75 százalék lesz. Cserébe a lekötött betétek tulajdonosai bankuktól részvényeket kapnak a tervek szerint. Az illetékből várhatóan 5,8 milliárd euró folyik majd be az államkasszába. A társasági adót tíz százalékpontról 12,5 százalékosra emelik a tervek szerint, amely további 200 millió eurót hozhat évente. Az elnök szerint a mentőcsomag elkerülhetetlen, mivel nélküle a fő ciprusi bankok kedd reggelre összeomlanának.

A Laiki Bank bankjegykiadó automatájánál állnak sorban a ciprusi Larnacában 2013. március 16-án. Hajnalban az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek megállapodása szerint Ciprus 10 milliárd eurós mentõ hitelcsomagot kap, de cserébe többek között
Larnaca, 2013. március 16. A Laiki Bank bankjegykiadó automatájánál állnak sorban a ciprusi Larnacában 2013. március 16-án. Hajnalban az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek megállapodása szerint Ciprus 10 milliárd eurós mentõ hitelcsomagot kap, de cserébe többek között egyszeri illetéket és kamatadót vet ki a bankbetétekre. (MTI/AP/Pétros Karadjiasz)

A fenti tervek megszavazását várhatóan hétfőn viszik a szigetország parlamentje elé. Nikosz Anasztaziádesz elnöknek nincs könnyű dolga, a politikusok körében a vártnál nyilvánvalóan sokkal rosszabbnak értékelik a hazahozott csomagot. Az ellenzéki vezető, Jiorgosz Lillikász szerint a pár hete megválasztott elnök „elárulta a szavazók bizalmát”. Az általános közhangulat szerint a kisemberek és kis vállalkozások megtakarításainak önkényes elvétele helyett lehetett volna más megoldás is, mint például még magasabb adó a nagyobb bankbetétekre, magasabb személyi jövedelemadó a  százezer euró feletti fizetésekre, még magasabb társasági adó vagy például a veszteséges ciprusi légitársaság felszámolása, vagy a telekommunikációs cég és villamosenergia-szolgáltató privatizálása, s persze a közszférában dolgozók kimagasló fizetésének és busás juttatásainak csökkentése.

A ciprusiak szerint az időzítés sem véletlen, és a hosszú hétvégére tervezték, amikor a sziget az ortodox húsvét előtti nagyböjtre készül, a bankok zárva, és bár mindenki ünnepelne, idén valószínűleg elmarad a hagyományos vidám hétfői piknikezés.

A megtakarításokból az illeték összegét előreláthatóan még azelőtt levonják, hogy az ünnep után kedden vagy szerdán újra kinyitnának a pénzintézetek. A lakosság egyhangúan a felháborodottságának ad hangot, hogy ennyire elbánt az országgal az Unió, s sokan az eurózónából való kilépést támogatnák. A szigeten általános a Merkel-ellenes hangulat.

Nikoláidesz Pávlosz, egy Nicosiában élő kétgyermekes családapa kritikusan beszélt, s azt mondta: „Az EU-ban minden ország a saját érdekét szeretné előtérbe helyezni, így nem beszélhetünk partnerségről. A szabadságunkról van szó. Nyilvánvalóan, azok az országok, amelyek nem fogadják el a németek javaslatát, gyarmati sorba kerülnek, de mi nem adjuk meg könnyen magunkat.” Az időseket, betegeket, munkanélkülieket, családosokat sem kímélik, a lakosság minden szegmensének fel kell áldozni a megtakarításai egy részét, hogy megmentse Ciprust az államcsődtől.

Récsel Konsztanta, egy Orokliniben működő ingatlaniroda tulajdonosa igazságtalannak tartja a döntést. „Miért nekünk, egyszerű embereknek kell a kormányt és a bankokat megtakarításainkkal támogatni? A legbosszantóbb az, hogy meg van kötve a kezünk, semmit sem tehetünk, s persze, hogy a pénzünk továbbra már nincs biztonságban a bankokban. A bizalom elveszett. Az ilyen jellegű döntésekkel a befektetők nagyon hamar elfordulnak Ciprustól. Sok olyan szülő adta el az elmúlt hetekben az ingatlanát, akik a gyermekeik oktatását finanszíroznák az árból, és most őket is 9,9 százaléktól fosztották meg. Bűnözők!”

A ciprusi bankokban lévő megtakarítások majdnem fele külföldieké, elsősorban gazdag oroszoké és kisebb számban a szigetre áttelepült vagy nyugdíjas éveiket itt töltő briteké. Az intézkedés az ő vagyonuk megadóztatására is irányul. Várhatóan ők más irányba viszik pénzüket a jövőben, de kérdéses, hogy más európai országban bizonságban lesz-e a vagyonuk a ciprusi példát követő lehetséges dominó-effektusnak köszönhetően. Lyndsey Gilmer, egy Larnakában élő orosz orvos felesége is felháborodottságának adott hangot: „Nagyon mérges vagyok. Hogy engedhetik meg, hogy a gyermekeink tanulmányaira megspórolt folyószámláinkból 10 százalékot ellopjanak? Törvényes ez egy EU-tagállamban? Az elmúlt két év kamatjának az elvesztéséről beszélünk, amiért megdolgoztunk.” Mivel még nem egyértelmű, hogy milyen további intézkedések jönnek, az ügyfelek a bankjegykiadó automatákat tömegével rohamozták meg a hétvégén, s mindenki annyi készpénzt vett ki, amennyit csak engedett a kártyája.

A mentőcsomag fő célja tőkéhez juttatni a ciprusi bankrendszert, amelyet súlyosan érintett a görög adósság tavaly elhatározott részleges leírása. Görögország, Írország és Portugália után Ciprus a negyedik euróövezeti ország, amelyet nemzetközi hitelcsomaggal segítenek a pénzügyi válság következményeinek elhárításában. Cipruson azonban egyenlőre nem “segítségnek” értékelik a csomagot, hiszen pillanatnyilag mindekinek a zsebébe kell mélyen nyúlni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.