Kitört a pánik a pókervilágban

Egy korszak valószínűleg véget ér: az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi idő szerint péntek délután letiltotta a három legnagyobb pókeroldalt az Egyesült Államokban. Tizenegy embert tiltott szerencsejáték szervezésével, pénzmosással és banki csalással vádolnak. A játékosok között kitört a pánik.

Hárommilliárd dollárt várnak az amerikai hatóságok attól az akciótól, amelyet helyi idő szerint péntek délután indítottak el a világ három legnagyobb pókeroldala ellen az Egyesült Államokban. A PokerStars, a Full Tilt Poker és az UltimateBet honlapjának elérhetőségét az FBI letiltotta, 11 ember ellen - cégalapítók és menedzserek, illetve az internetes pókeren átfolyó pénzeket kezelő bankok képviselői - pedig vádat emeltek pénzmosás, adócsalás és illegális szerencsejáték szervezése miatt. Tizennégy országban hetvenhat, ezekhez a cégekhez tartozó bankszámlát zároltak; hármuktól összesen hárommilliárd dollárt követelnek az amerikai hatóságok.

Bár a törvény 2006 óta tiltja az online szerencsejátékot, offshore cégeken keresztül az elmúlt egy évtizedben a póker milliárdos üzletté nőtte ki magát az Egyesült Államokban és világszerte is - a szövetségi törvények nevében fellépő hatóságok most valószínűleg azt elégelték meg, hogy ebből az államhoz adóként semmit nem jut el. A vádlottak csalással és kenőpénzekkel vettek rá bankokat a milliárdos pénzfolyam biztosítására - mondta Preet Bharara, a feljelentést befogadó manhattani ügyészség vezetője.

A vádirat szerint a három pókercég gyakorta ajándéktárgyakért, ékszerekért vagy éppenséggel golfkabdákért kiadott pénznek álcázta az amerikai pókerjátékosok befizetéseit, A 11 vádlott között ott van a legnagyobb oldal, a Pokerstars alapítója, Isai Scheinberg is, aki kanadai-izraeli állampolgárként a Man-szigetről irányította cégét. Három amerikai állampolgár már őrizetben van, a többiek elfogásához az FBI az Interpol segítségét kérte. Ha elítélik őket, tiltott internetes szerencsejáték szervezéséért öt, pénzmosásért húsz, banki csalásért pedig akár harminc évet is kaphatnak - írta az AFP.

Noha az akció hírére a világ egyik legismertebb játékosa, az amerikai Tom Dwan Twitter-üzenetben próbálta nyugtatni követőit, mondván, a két legnagyobb oldal, a PokerStars és a Full Tilt Poker aligha húzza le a rolót, és fizetni fog, a a pókerjátékosok között kitört a pánik; csak az Egyesült Államokban több százezren félthetik pénzüket az hatóságoktól. Becslések szerint összesen mintegy 15 millió amerikai űzi szerencséjét valamilyen formában az interneten.

A Full Tilt Poker oldalán az FBI üzenete fogadja a látogatókat, hogy ezt a honlapot letiltották. A virtuális pókertermekben ugyan még órákkal az akció bejelentése után is folyt a játék, de egyre több amerikai bonyolódott lázas üzletkötésbe arról, hogyan menthetné meg az oldalon tartott pénzét. Valamivel később amerikai játékos már nem léphetett be a játékba, sem a Full Tilt Poker, sem a PokerStars oldalán. Európai játékost a tengerentúli korlátozás nem érint, az asztaloknál ülő játékosok száma azonban mintegy felére-kétharmadára csökkent.

Az egyik közkeletű összeesküvés-elmélet szerint az akció időzítése nem éppen véletlen: a nagy kaszinók jól lobbiztak a az amerikai adóhatóságnál, az IRS-nél és a kormánynál is, hogy az internetes szerencsejáték közeljövőben esedékes legalizálása után ők építhessék újra a birodalmat.

Washingtont egyébként sok kritika éri a tiltó törvény miatt, még a Világkereskedelmi Szervezetben is; a bírálatok szerint a jogszabály nem több egy méltánytalan kereskedelmi korlátozásnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.