Pánik Csehországban

Rendkívüli ülést tartott szombat este a cseh biztonsági tanács a dél-morvaországi Zlínhez közeli Vrbeticén, amelynek környékén a hatalmas lőszerraktárakban ismét óriási robbanások okoztak riadalmat. Négy falu megrettent lakosságát biztonságos helyre szállították. Bohuslav Sobotka az egyeztetés után közölte, hogy tűzszerészek már a helyszínen dolgoznak, rajtuk kívül 450 katonát vezényeltek a helyszínre, továbbá rendőröket is. Utóbbiak az ideiglenesen kitelepített lakosok vagyonát őrzik. A novinky.cz honlap értesülései szerint a raktárakban több mint hétezer tonna lőszert, továbbá különféle bombákat,ágyúlövedékeket és működőképes gránátokat is tárolnak.

Lapunk megkeresésére Monika Kozumplíková rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a raktárakat a cseh hadsereg nem használta, évekkel ezelőtt bérbe adta a fegyverkereskedelemmel foglalkozó Imex Group cégnek, amely tudomása szerint főleg tüzérségi és gyalogsági lőszereket, különböző légvédelmi rakétákat és más hadianyagot tárol több épületben. Ezek egymás után robbantak fel, nagy pánikot kiváltva a polgárok között. A Bochemie társaság közelben levő csarnokaiba, ahol elavult rakétákat szerelnek szét és veszélyes hulladékokat tárolnak, nem terjedt át a tűz. Péntektől tűzszerészek és drónok vizsgálják a környéket és csak ezután döntenek az illetékesek arról, hogy a lakosok mikor költözhetnek haza - tájékoztatott a szóvivő.

A polgárok szombat este követelték a cseh kormányfőtől a raktárak mielőbbi kiürítését és felszámolását, továbbá a házaikban keletkezett kár megtérítését. Bohuslav Sobotka minderre ígéretet tett, ugyanakkor elmondta: a munkálatokat addig nem lehet megkezdeni, ameddig a helyszín nem lesz teljesen biztonságos, vagyis további a robbanás kizárható. A hatalmas raktérkészlet elszállítása pedig legalább egy évet vesz igénybe, a várható költségek becslések szerint legalább háromszáz millió koronát (hozzávetőleg 330 ezer millió forint) emésztenek fel.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.