Panetta: Nem fenyegetjük Kínát

Az évtized végére az Egyesült Államok haditengerészeti erőinek 60 százalékát a csendes-óceáni vizeken állomásoztatja majd. A védelmi miniszter igyekezett megnyugtatni Kínát, az átcsoportosítás nem fenyegeti őket.

Az átcsoportosítás az Atlanti-óceán körzetének rovására történik, hiszen jelenleg a megosztás 50 - 50 százalék. A tervek szerint így hat repülőgép-hordozó anyahajó, illetve a hadihajók, rombolók és a tengeralattjárók többsége is a Csendes-óceánon tartózkodik majd – jelentette be Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szombaton Szingapurban a londoni IISS intézet által rendezett, immár 11. ázsiai biztonsági fórumon. Igyekezett Kínát megnyugtatni, hogy ez az átrendezés nem fenyegeti a kommunista vezetésű, erősödő hatalmat. Panetta szerint az időnként vetélkedő két riválisnak meg kell tanulnia jobban együttműködni az egész térség biztonsága érdekében.

-Mindketten tisztában vagyunk a nézeteltérésekkel, a konfliktusokkal, ám ugyanúgy megértjük azt, hogy nincs más alternatíva mindkettőnk számára, mint javítani az egymás közti kommunikációt és ezzel a katonai kapcsolatokat - idézte az AP az amerikai minisztert. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ázsiai országoknak maguknak kell megoldást találniuk konfliktusaikra – mint például a dél-kínai tenger vitatott felségjogaira -, mert nem lehet az USA feladata igazságot tenni, segítséget nyújtani.

Az amerikai védelmi miniszter közölte, hogy erősíteni kívánják a kapcsolatokat olyan baráti vagy szövetséges országokkal, mint Indonézia, Malájföld, Új-Zéland és Vietnam. Ugyan ezúttal nem hozta szóba, ám az Egyesült Államok a közelmúltban már megállapodott a Fülöp-szigetekkel a katonai együttműködés erősítésében. A manilai kormányzat Pekinggel hadakozik a dél-kínai tenger egyik vitatott szigetcsoportjának hovatartozását illetően. A Tajvannak szánt F-16-osok ügye is feszültségforrás Washington és Peking viszonyában. Panetta egyébként a hétvégén Singapúrból éppen Vietnamba érkezett, ahol először az egykori amerikai légi és haditengerészeti bázison, Cam Ranh Bayben tett látogatást. Hivatalosan a vietnami háborúban eltűnt, becslések szerint még mindig több mint ezer amerikai katona felkutatását jött szorgalmazni. Jelenleg is több amerikai kutatócsoport tevékenykedik Vietnamban.

Kína ezúttal viszonylag alacsonyabb szinten képviseltette magát a szingapúri biztonsági fórumon. Ren Haiquan altábornagy, a pekingi Katonai Tudományok Akadémiájának, egyben a Nemzetvédelmi Egyetemnek is az alelnöke a Xinhuának azt nyilatkozta: Panetta beszéde mutatja az Egyesült Államok szándékát a Kínával való katonai kapcsolatok erősítésére.

Szerinte nem meglepő, hogy az USA kiigazítja stratégiáját nemzeti érdekei, a pénzügyi feltételei és a világhelyzet változásához alkalmazkodva. Ha az USA eme stratégiai szükségletei alapján kezeli kapcsolatait Kínával, akkor az valóban hasznára válhat az egész régiónak és a világnak is - mondta Ren. -Halottuk, mit mondanak most, majd meglátjuk, hogy mit csinálnak - tette hozzá. Szerinte Panetta és Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök is lényegében pozitívan válaszoltak a fórumon az újságírók által a dél-kínai tengerről felvetett kérdésekre. Kína a maga részéről következetes politikát folytat a kérdésben, amennyiben a békés megoldást és a térség fejlődését szorgalmazza – mondta az altábornagy. A Xinhua azt is írta, hogy Panetta jelezte, még a nyár vége előtt esetleg Pekingbe látogat, s reméli, más magas rangú amerikai katonai vezetőknek is módjuk lesz megvitatni az információcserélés javításának lehetőségét kínai partnerekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.