Panenka szenátornak állna

Indul a szeptemberi cseh felsőházi pótválasztásokon Antonín Panenka, a cseh labdarúgás egyik élő legendája. A voksolásokra azért van szükség, mert Jaromír Stetina eddigi szenátor május végén európai parlamenti képviselő lett.

– Prága tizedik kerületének jelöltjeként méretem meg magam kora ősszel. Ha eredményes leszek, akkor is csak két évre szól a mandátumom. Ezalatt viszont belekóstolhatok a cseh nagypolitikába, s lemérhetem azt is, mekkora a támogatottságom, ezek döntő szempontok lesznek annak megítélésében, hogy hatvanhat évesen közéleti szereplésre adjam-e a fejem – nyilatkozta Panenka a Lidové Novinynek. Elmondta azt is, hogy volt válogatottként elsősorban az utánpótlás nevelésére szeretne a jelenleginél jóval több közpénzt kiharcolni.

A kiváló cseh labdarúgó 1976-ban, az Európa-bajnokság döntőjében a műfajteremtő büntetőjével lett világhírű. Csehszlovákia az akkori Német Szövetségi Köztársaság válogatottjával vívott gigászi csatát az első helyért, amely a hosszabbítás után 2:2-re állt. A tizenegyespárbajban a játékosok hat körben kivétel nélkül eredményesek voltak, ezután viszont a német Uli Hoeness hibázott. Utána következett Panenka, aki kissé alányesett a labdának, amely a kapu közepébe hullott, miközben Sepp Maire a német kapus jobbra vetődött el. Csehszlovákia ezzel a góllal megnyerte az Európa-bajnokságot, a középpályás pedig panenkázás névvel műfajt teremtett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.