Panama: az észak-koreai hajó megsértette a fegyverembargót

Panama szerint kétségtelen, hogy az észak-koreai hajón talált kubai fegyverszállítmánnyal megsértették az ENSZ által Észak-Koreára kiszabott fegyverembargót.

Panama szerint kétségtelen, hogy az észak-koreai hajón talált kubai fegyverszállítmánnyal megsértették az ENSZ által Észak-Koreára kiszabott fegyverembargót, és ezt megerősíti az ENSZ-szakértők által megküldött jelentéstervezet is. Jelenleg két észak-koreai diplomata van Panamában, hogy segítse a hajó 35 fős legénységét, akiket a hajó feltartóztatása óta nem engedtek el, és fegyverkereskedelemmel gyanúsítják őket. Az ENSZ szakértői már két héttel ezelőtt befejezték a vizsgálódást, de még nem hozták nyilvánosságra a dokumentumot, írja a BBC.

Kuba azt állítja, hogy ők csak javítani küldték a szovjet gyártmányú fegyvereket Észak-Koreába, arra azonban nem adtak magyarázatot, hogy a szállítmányt miért rejtették több tonna cukor közé.

Az egy-egy Volga és Pecsora típusú légvédelmi rakétát, kilenc szétszerelt rakétát, két MiG-21-es repülőgépet és az utóbbiakban alkalmazható 15 motort rejtegető hajót azért állították meg a hatóságok a Panama-csatorna előtt július közepén, mert azt gyanították, hogy drog van a szállítmányban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.