Pályaudvaron kaszaboltak a késes kínai terroristák

Késes támadók legalább kilenc embert megsebesítettek a dél-kínai Kanton város pályaudvara előtt, válogatás nélkül támadva rá emberekre - jelentette a Hszinhu hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva pénteken.
Az egyik támadót a helyszínen lelőtték a rendőrök, egy másik társát elfogták.

Az eset az idézett szűkszavú rendőrségi közlemény szerint helyi idő szerint reggel 8 óra után történt a Kuangtung tartományi székváros főpályaudvara előtti téren. A sérülteket kórházba vitték.

A hatóságok egyelőre nem árultak el több részletet, így a sebesültek állapotát, a támadók kilétét vagy nemzetiségét sem.

A South China Morning Post című hongkongi lap weboldala ugyanakkor szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a támadók hárman voltak, valamennyien vélhetően ujgur nemzetiségűek, és egyiküknek sikerült elmenekülnie.

A rendőrség szerint beavatkozásuk gyors és indokolt volt. Szemtanúk szerint egy rendőr is megsérült.

Egy éven belül ez volt második hasonló támadás Kanton város főpályaudvarán. Tavaly májusban hat ember sérült meg, a gyanúsítottat később az északnyugati Hszincsiang-Ujgur autonóm területen fogták el.

Tavaly márciusban Jünnan tartomány székhelyének, Kunmingnak a pályaudvarán 29 halálos áldozatot és 130 sebesültet követelt egy terrorakciónak minősített csoportos késelés, amelynek elkövetői a muszlim vallású ujgur kisebbséghez tartozók voltak. Négy támadót a helyszínen lelőttek, négyet később elfogtak és bíróság elé állítottak. Egy várandós nő kivételével valamennyiüket halálra ítélték.

Az esetet áprilisban egy másik pályaudvari támadás követte, Hszincsiang székhelyén, Urumcsiban robbantás következtében legalább hárman életüket veszették, csaknem 80-an megsebesültek. Májusban szintén a régió központjában egy piaci robbantásos merényletben legalább 43-an meghaltak és több mint 90-en megsebesültek.

Ezt követően kiterjedt terrorellenes kampányt indítottak elsősorban Hszincsiangban, de országosan is. Ennek keretében gyanúsítottak százait fogták el és ugyancsak százak ügyében hoztak gyorsított eljárásban ítéletet, többnyire terrortámadások, szélsőséges vallási tevékenység, fegyver- és robbanószergyártás, terrorista propaganda terjesztése és illegális határátlépés miatt.

A pénteki kantoni támadást vélhetően a kínai belpolitika legfontosabb idei eseményéhez, az Országos Népi Gyűlés (ONGY) csütörtökön kezdődött éves ülésszakához időzítették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.