Pályára lép a székely válogatott

Először játszik hazai pályán, Székelyföldön a székely labdarúgó-válogatott, amely augusztus 16-án Székelyudvarhelyen fogadja az FC Beregszász kárpátaljai csapatot – adta hírül a Székelyföld Labdarúgó Egyesület (SZLE). A szervezet Facebook-oldalán közzétett plakát szerint a mérkőzést az „NF Board Non-FIFA Nemzetek Szövetségének támogatásával" rendezik meg.

Forrás: Székelyföld Labdarúgó Egyesület Facebook-oldala

A székely „válogatottat" szervező Székelyföld Labdarúgó Egyesületet Wenczel Kristóf magyarországi sportjogász jegyeztette be Budapesten. Ugyancsak ő választotta ki az első „szövetségi kapitányt", a székelyudvarhelyi Futsal Klub edzőjét, Jakab Zoltánt.

A SZLE februárban felvételt nyert a nemzetközi NF-tanács nevű szervezetbe (angolul: New Federation-Board, franciául: Nouvelle Fédération-Board), amely tartományokat, állam nélküli nemzeteket és el nem ismert országokat foglal magában. A szervezetet az a Luc Misson belga ügyvéd hozta létre, akinek neve összefonódik a munkaerő szabad áramlásának elvét érvényesítő Bosman-szabállyal. A szervezet tagjai között találjuk Tibetet, Provence-t, Észak-Ciprust, illetve Kurdisztánt. Utóbbi nyerte egyébként a 2012-es alternatív, úgynevezett VIVA-világbajnokságot, amelyet eddig ötször rendeztek meg.

A székely válogatott július 12-én Debrecenben játszotta első hivatalos mérkőzését a magyar bajnokcsapattal, a Debreceni VSC-vel. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a SZLE elsődleges célja a csapatot bekapcsolni a nemzetközi versenyrendszerbe. Az egyesület hangsúlyozza: hogy amatőr, politikamentes szerveződésről van szó, a védnökei Bölöni László, Buzánszky Jenő és Böjte Csaba. Facebook-oldalán ugyanakkor a következő bemutatkozó szöveg olvasható: „Székely autonómia még nincs, de székely fociválogatott már van! SZÉKELYFÖLD NEM ROMÁNIA!"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.