Palotaforradalom a cseh szocdemeknél

A CSSD elnöksége vasárnap kora este egy több mint négyórás, indulatos vita után felszólította Bohuslav Sobotka pártelnököt, hogy a vártnál jóval gyengébb választási eredmények miatt azonnal mondjon le a tisztségéről.

Palotaforradalom lett Csehországban a szociáldemokraták hétvégi választási győzelméből: a CSSD elnöksége vasárnap kora este egy több mint négyórás, indulatos vita után felszólította Bohuslav Sobotka pártelnököt, hogy a vártnál jóval gyengébb eredmény miatt azonnal mondjon le a tisztségéről. A párt a várakozásokat jócskán alulmúlva a szavazatok 20,45 százalékával nyert a megméretésen, és így csak ötven képviselőt küldhet a 200 fős prágai alsóházba, Sobotka viszont azzal hárította el a lemondásáról szóló követeléseket, hogy vagy az egész elnökség távozzék, vagy pedig jövő márciusra hívják össze a CSSD rendkívüli tisztújító kongresszusát, és addig mindenki maradjon meg a jelenlegi posztját. Sobotka azzal érvelt, hogy nem lehet csak a pártelnököt felelőssé tenni a viszonylagos kudarcért, a név szerinti szavazás után azonban 13:20 arányban alulmaradt, és nem került be abba a négytagú bizottságba sem, amely kedden megkezdi a tárgyalásokat a választások eredményeként az alsóházba bejutott további hat párt vezetőivel.

Cseh internetes portálok értesülései szerint Sobotka „politikai kivégzéséről” szombat éjjel titkos tárgyaláson Milos Zeman államfő és egyik feltétlen híve, Michal Hasek, a szocdemek egyik alelnöke egyezett meg. A cseh elnök nem tudja megbocsátani Sobotkának, hogy egyike volt azoknak a parlamenti képviselőknek, akik a tíz évvel ezelőtti szavazáson ellene szavaztak az akkori államfőválasztáson. Ugyanakkor azt is rossz szemmel nézte, hogy az eddigi pártelnök többször bírálta őt, mert beavatkozott a CSSD belső ügyeibe. Bohuslav Sobotka egyelőre még nem mondott le, de politikai elemzők szerint kevés az esélye annak, hogy megőrzi a tisztségét, és kormányfőjelölt lesz.

Az elégedetlenség oka, hogy az előrehozott csehországi alsóházi választásokon a cseh szocdemek vezetői a szavazatok harminc, de legalább huszonöt százalékát akarták megszerezni a végül elért 20,45 százalék helyett. Emiatt nem tudnak sem egyedül, sem pedig a kommunistákkal (KSCM) kormányt alakítani, és még bonyolult koalíciós tárgyalások várnak rájuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.