Palin inkább Észak-Koreát védené

Ki kell állnunk észak-koreai szövetségeseink mellett – tévesztette össze Dél-Koreát a rivális kommunista Északkal egy rádióműsorban a volt republikánus alelnökjelölt, akitől sokan azt várják, hogy 2012-ben Barack Obama ellenében versenybe száll a Fehér Házért.

Alaszka volt kormányzóját, a teadélután mozgalomból is ismert műsorvezető, Glenn Beck a két távol-keleti ország közötti hétfői incidensről kérdezte, amelyben négy dél-koreai személy – két katona és két építőmunkás – életét vesztette, miután észak-koreai tüzérségi tűz érte a határközeli Jonpjong szigetét. „Ki kell állnunk észak-koreai szövetségeseink mellett” – szögezte le Sarah Palin, vélhetően tévedésből biztosítva szilárd támogatásáról az USA által a Bush-érában a „gonosz tengelyéhez” sorolt kommunista országot a demokratikus Dél-Korea helyett. Beck azonnal javította a nyelvbotlást, amire Palin így reagált: Igen. Körültekintően támogatnunk kell Dél-Koreát is, hogyne.” Mentségére mondva a politikus már a hivatalos amerikai külpolitikával összhangban hozzátette, „emlékeztetnünk kell Észak-Koreát arra, hogy az Egyesült Államok nem díjazza az ilyesvéle magatartást, és nyomást kell gyakorolnunk Kínára is, hogy vesse latba befolyását ezen a területen.”

A volt republikánus alelnökjelöltet több bírálat is érte hiányos vagy téves földrajzi és külpolitikai tájékozottsága miatt. Ez utóbbira az őt faggató riporterek gyakorta utaztak is. Amikor egyszer arról kérdezték, milyen Alaszka állam viszonya Oroszországgal, Palin így vlaszolt: Vannak kereskedelmi szerződésein. Ha pedig a nemzetbiztonságra gondolunk, hogy ha mondjuk Vlagyimir Putyin gondol egyet, és betör az Egyesült Államok légterébe, akkor először Alaszkába megy. Az ott van rögtön a határ mögött. (A két országot – és a két kontinenst, Ázsiát és Amerikát – a Bering-szoros választja el egymástól.)

Palin a John McCain oldalán elszenvedett 2008-as vereség és Alaszka kormányzói tisztéről való tavalyi lemondása óta többnyire előadókörutakon járja Amerikát, most éppen a második könyvével, az America by Hearttal, amelyben éppen Barack Obama külpolitikáját és egészségügyi reformját igyekszik ízekre szedni. Bár az egyszerű amerikai munkások körében szerzett népszerűsége miatt sokan azt szeretnék, ha ő lenne Obama kihívója a 2012-es elnökválasztáson, ennek a fentiekhez hasonló elszólások miatt a republikánus pártprominensek között több ellenzője is akad. Ők nem nézik jó szemmel Palin újbóli felemelkedését a populista  teadélután mozgalom révén, intő jel lehet számukra azonban, hogy a politikus asszony által támogatott jelöltek sora győzött a november 2-án tartott félidős kongresszusi-szenátusi választásokon.

Sarah Palin a 2008-as kampányban
U.S. Republican vice-presidential nominee Alaska Governor Sarah Palin speaks at a campaign rally with U.S. Republican presidential nominee Senator John McCain (R-AZ) in Green, Ohio October 22, 2008. REUTERS/Brian Snyder (UNITED STATES) US PRESIDENTIAL ELECTION CAMPAIGN 2008 (USA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.