Pálfordulást tett az izraeli ultraortodoxok vezetője

Az izraeli ultraortodox Sasz párt szellemi vezetője, aki három hete gyűlölködő megjegyzéseket tett a palesztinokra, most Hoszni Mubarak egyiptomi elnökhöz intézett levelében kiáll a békefolyamat mellett.

Ovadia Jószéf izraeli rabbi köszönetet mond Mubaraknak az izraeli és palesztin fél közötti közvetlen tárgyalások létrejöttében játszott közvetítő szerepéért. A rabbi három hete széles körű nemzetközi - közte egyiptomi - felháborodást váltott ki, mert prédikációjában azt mondta, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és mindezeknek a gonosz embereknek el kell tűnniük a föld színéről. Istennek sorscsapással kell sújtania őt és ezeket a palesztinokat - fogalmazott a 89 éves rabbi.

Mostani levelében viszont a következőket írja: Évtizedek óta világos és ismert az álláspontom, hogy milyen fontos a béke megteremtése, miközben meg kell őrizni az izraeli nemzet biztonságát. Fenntartható békét kívánunk minden szomszédunkkal, és nagyon hálásak vagyunk a tisztelt elnöknek a régiónk békefolyamatában játszott közvetlen szerepéért.

Levelét a rabbi előbb Simon Peresz izraeli államfőnek küldte el, ő pedig felajánlotta, hogy segít a rabbinak lecsendesíteni a prédikációja nyomán támadt vihart. Peresz irodája továbbította a levelet Kairóba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.