Palesztinok szerveivel kereskedtek az izraeli katonák?

Tel-Aviv nem mondja le Carl Bildt svéd külügyminiszter jövő heti hivatalos látogatását, azonban elvárja, hogy egyértelműen elhatárolódjon az Aftonbladet napilapban megjelent cikktől, amely azt állítja, hogy izraeli katonák lopkodták a halott palesztínok szerveit, és üzleteltek is velük. A tárcavezető a szólásszabadságra hivatkozik.

Izrael eleinte le akarta mondani Bildt látogatását, de most úgy tűnik, diplomatái inkább másról nem lesznek hajlandóak beszélni a svéd külügyminiszterrel, csak a cikkről. Tel-Aviv a cikket hazugnak, antiszemita indíttatásúnak tartja és attól tart, hogy annak tartalma zsidóellenes gyűlöletet kelthet.

Carl Bildt a blogjában azt írja, megérti az esettel kapcsolatos izraeli felháborodást
Swedish Foreign Minister Carl Bildt addresses a news conference during an European Union foreign ministers meeting in Brussels July 27, 2009. European Union foreign ministers on Monday called for an assessment of Iceland's fitness to join the bloc, signalling the formal start of its accession process. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM POLITICS)

- A labda a svéd külügyminisztérium oldalán van, és arra várunk, hogy Stockholm válaszoljon. Ha nincs válasz, természetesen az is válasz, de ez nagy csalódás lenne ami árnyékot vetne úgy a jövő heti látogatásra, mind az izraeli-svéd  politikai kapcsolatokra - jelentette ki szombaton a TT svéd hírügynökségnek adott interjújában Jigal Palmor, Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szóvivője.

Izraelt irritálja, hogy a svéd kormány nem itélte el az ominózus cikket. Liberman pénteken azt mondta, hogy ez a hallgatás erösen emlékezteti az izraeli kormányt Svédország második világháborús passzivitására. Ezt a kijelentést viszont Stockholm vette zokon, amit Frank Belfrage kabinetfőnök tudatott is Benny Dagan izraeli nagykövettel.

Carl Bildt a blogjában ugyan azt írja, megérti az esettel kapcsolatos izraeli felháborodást, azonban síkra szállván a sajtószabadság mellett nem határolódott el a cikktől.

Az ügy kapcsán vasárnap megszólalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is és követelte, hogy a svéd kormány itélje el az Aftonbaldet napilapot az ominózus cikktől pedig határolódjon el. Azonnali válaszában Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök leszögezte, hogy a svéd törvények nem engedik meg, hogy a kormány észrevételezzen újságcikkeket. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.