Palesztin szélsőségeseket rejtegetett a kommunista Lengyelország

A lengyel kommunista rendszer a nyolcvanas években palesztin szélsőségeseket rejtegetett és látott el fegyverrel, köztük Abu Nidalt, a Fatah Forradalmi Tanács vezetőjét - közölte egy hétfő esti tévéinterjúban Czeslaw Kiszczak volt belügyminiszter.

A lengyel vezetés szemet hunyt afelett, hogy ezek a palesztinok beutaztak az országba, kipihenték magukat, mielőtt újabb terrorista akciókat követtek el - mondta a TVN kereskedelmi televíziónak Kiszczak, aki Wojciech Jaruzelski tábornok jobbkeze volt.

A televíziós adásban megkérdezték Jaruzelski volt államfőt és kommunista pártvezetőt is, aki nem emlékezett "hasonló dolgokra". Tagadta azt is, hogy fegyverkereskedés folyt volna a lengyelek és a "terrorista csoportok" között.

Kiszczak tábornok szerint az amerikaiak végül kiszimatolták a fegyverkereskedést, s 1987-ben kérték Kiszczakot, hogy utasítsák ki Lengyelországból az érintett személyeket. A palesztin szélsőségesek azonban a TVN szerint egészen 1993-ig Lengyelországban maradtak.

Az Abu Nidal-féle csoport 1970 és 1988 között számos különösen véres merényletért felelt, s a terrorista szervezetek listáján szerepelt az Egyesült Államokban. Abu Nidalt, eredeti nevén Szabri al-Banát, 2002 augusztusában holtan találták bagdadi otthonában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.