Palesztin rabokat engedtek ki, újabb építkezések következhetnek

A palesztin rabok újabb csoportjának elengedése után ismét bejelentés várható a ciszjordániai telepes kolóniák további bővítéséről - állítják a csütörtöki izraeli lapok.

Kormányzati illetékesek közlése szerint a jövő héten új építkezéseket hirdet meg az izraeli kabinet, közvetlenül a foglyok elengedése után, ami minden bizonnyal kiváltja majd a Palesztin Hatóság haragját és az elítélő nemzetközi reagálásokat. Az illetékesek azt nem pontosították, hogy az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában hol és hány újabb lakás építését engedélyezi ezúttal az izraeli kabinet.

A 10-es tv csatorna híradása szerint ezer és kétezer között lesz az új lakások száma, és Benjámin Netanjahu eltökélt engedélyeztetésüket illetően, noha az előző alkalommal, a foglyok második csoportjának szabadon engedését követő telepbővítések miatt majdnem összeomlottak a palesztinokkal folytatott béketárgyalások.

A Palesztin Hatósággal és az Egyesült Államokkal kötött megállapodás szerint vasárnap esedékes az összesen száznégy szabaduló fogoly harmadik csoportjának, huszonhat - még az 1993-as oslói egyezmény előtt elítélt - palesztin rabnak az elengedése.     Washington és az Európai Unió a júliusban újraindult palesztin-izraeli tárgyalások idejére az építkezések befagyasztását kérte, de ezt az izraeli kormány várhatóan ismét figyelmen kívül hagyja.

Móse Jaalon védelmi miniszter szerdán kijelentette: "úgy vélem, jogunkban áll építkezni az amerikaiakkal kötött megállapodások és egyeztetések alapján, és ennek megfelelően építeni is fogunk".

Ugyanakkor Isza Karake, a foglyok ügyében illetékes palesztin miniszter szerint elfogadhatatlan a kapcsolat a rabok elengedése és az építkezések között. "A kolóniák bővítése aláássa az előrelépést a tárgyalásokon, szemben az elítélteknek a béketárgyalásokat elősegítő és reményt keltő szabadon engedésével" - hangoztatta a Maariv című lap csütörtöki számának adott nyilatkozatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.