Palesztin menekülttáborra lőtték ki a rakétát

Két tucatnyi halott van, ezrek menekültek pánikban Damaszkusz más negyedeibe.

Rakéta csapódott be vasárnap Szíria legnagyobb palesztin menekülttáborában, a damaszkuszi Jarmukban – írja a Reuters. A rakétát a szír légierő egyik vadászgépéről lőtték ki, és a Jarmuk mecsetje közelében ért földet, 25 embert rántva magával a halálba. A támadás után a menekülttáborban kitört a pánik, ezrek kezdtek el menekülni Damaszkusz más negyedei felé.

A Jarmuk eddig relatíve békeövezetnek számított a szír fővárost egyre inkább háborús zónává változtató forradalomban, amelyet a többnyire szunnita ellenzéki erők vívnak Basár el-Aszad elnök alavita rezsimje ellen. Szíriában mintegy félmillió palesztin menekült él; bár névleg 40 éve a rezsim védelme alatt, ezt a kormányzati támogatást jelentősen gyengítette a forradalom, hiszen az ellenzékhez hasonlóan a palesztinok többsége is szunnita. A palesztinok fele ettől függetlenül Aszad mellett áll, a másik fele azonban már elpártolt az elnöktől a forradalom 21 hónapja alatt.

A menekülő palesztinok látványa sokakban egy fenyegető humanitárius katasztrófa képeit idézi fel. Szíriából eddig mintegy hatszázezer ember menekült el Libanonba, Jordániába és Törökországba. az ő számuk Antonio Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának igazgatója szerint jövő júniusra az egymilliót is meghaladhatja, a legrosszabb forgatókönyvek pedig 1,8 millió menekülttel számolnak.

Az ország második legnagyobb városa és kereskedelmi központja, Aleppo közelében a felkelők vasárnap elfoglaltak egy haditámaszpontot – hangzott legalábbis a Tavhíd Brigád bejelentése. Eszerint a bázist „felszabadították”, a parancsnokával pedig végeztek, két hónap alatt a harmadik támaszpont felett szerezve meg az irányítást. Azt a NATO mellett már az Aszad fő szövetségese, Oroszország is kimondta, hogy a rezsim már csak alig-alig tudja tartani magát az ellenzéki erőkkel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.