Palesztin foglyok elengedését és telepépítkezéseket jelentett be Izrael

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök több száz új telepeslakás építését jelentette be közvetlenül azután, hogy kedd éjjel elengedtek huszonhat palesztin foglyot az izraeli börtönökből - adta hírül a katonai rádió szerdán.

Gideon Szaár belügyminiszter négy újabb építkezési terv azonnali engedélyezését írta alá. Jelentős mértékben, 1500 lakással bővítik az 1995-ben alapított ultraortodox kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó telepesnegyedet, egy olyan tervet újítva fel, amelyet Washington már 2010-ben elítélt.

A második terjeszkedési terv már meglévő lakások legfeljebb ötven négyzetméteres bővítését engedélyezi újabb szobák építésével Ramat Slómóban. A harmadik Kelet-Jeruzsálem Dávid városa nevű, az óváros melletti negyedében turisztikai és régészeti központ felhúzását teszi lehetővé, a negyedik pedig a város szintén keleti, 1967-ben elfoglalt részén kerékpár- és turistautas Nemzeti Parkot hoz létre a Héber Egyetem kampuszától keletre.

A telepek bővítését és a kelet-jeruzsálemi építkezéseket szerdára virradó éjszaka, a rabok kiengedésével egyszerre tették közzé. A rádió szerint így próbálták elterelni a média figyelmét a szabadulók örömteli fogadtatásáról, a palesztinok ünnepléséről.

A Jeruzsálem melletti Ofer börtönben őrzött foglyok közül 21-et a ciszjordániai Betániában engedtek szabadon,  ötöt pedig a Gázai övezetben. Mindkét helyen ujjongó tömeg várt rájuk. A foglyok közül 19-en a Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah mozgalmának, négyen a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetnek, hárman pedig a Hamásznak a tagjai. Még július végén, a palesztin-izraeli tárgyalások újraindulásakor döntöttek arról, hogy kilenc hónap alatt négy szakaszban szabadon engednek összesen 104 palesztin rabot.

A telepeseket támogató és a palesztin foglyok elengedését ellenző, a kormánykoalícióban helyet foglaló Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali párt múlt heti közleménye szerint "a gyilkosok szabadulása és az építkezések összekapcsolásának kísérlete manipulatív és erkölcsileg helytelen".

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője, Nabil Abu Rdeneh kijelentette, hogy "Izraelnek fel kellene hagynia az ilyen lépésekkel, és esélyt kellene adnia a sikeres tárgyalásoknak. Számunkra minden telep törvénytelen, és Izraelnek abba kellene hagynia az akadályok gördítését a béke útjába".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.