Palesztin miniszterrel végzett egy izraeli katona ütése

Életét vesztette Zijád Abu Ein, a ciszjordániai zsidó telepek ügyével megbízott palesztin tárca nélküli miniszter izraeli katonákkal kitört összetűzést követően - jelentette palesztin forrásokra hivatkozva az izraeli közszolgálati rádió szerdán.
Az összecsapás szerda délben Ciszjordániában az Izraelt a palesztin területektől elválasztó fal mellett történt, ahol egy katona fegyverével szemtanúk szerint mellkason ütötte a minisztert. Zijád Abu Ein beteg volt, és betegsége szerepet játszhatott halálában, ami kórházba szállítása után következett be - írta a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Zijád Abu Ein az előző palesztin kormányban fogolyügyi miniszterhelyettesként dolgozott, a palesztin közélet ismert alakja volt, aki korábban izraeli börtönben is ült.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elítélte és barbár tettnek nevezte a történteket, s kijelentette, hogy bíróság elé kell állítani a felelősöket. Abbász elítélte a zsidó telepek ügyével megbízott tárca nélküli miniszter halálát okozó "brutális támadást", e "barbár cselekedetet, amelyet sem elfogadni, sem eltűrni nem lehet". Az elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter azt mondta, „Izrael fizetni fog a miniszter megölésének bűnéért". Dzsibríl Radzsúb, a Fatah párt egyik vezetője az Izraellel folytatott biztonsági együttműködés azonnali megszakítására szólított fel, ami az al-Kudsz című palesztin újság honlapja szerint már meg is kezdődött.

Palesztin beszámolók szerint a szerda délelőtti összecsapások előzményeként Abu Ein Turmuszíja falu lakóival közösen olajfákat ültetett, amikor a palesztinok összecsapásba keveredtek egy szomszédos zsidó telepesfalu lakóival: az utóbbiak lovak ellopásával vádolták a palesztinokat, akik viszont a telepeseknek az ő autóik és olajfáik elleni akcióit sérelmezték.

Kivonult az izraeli hadsereg egy egysége, hogy lecsillapítsa az erőszakossá fajult vitát, és könnygáz bevetésével próbálta oszlatni a tömeget. A miniszter halálában az ütés mellett annak is szerepe lehetett, hogy a feléje dobott könnygázgránát füstjét belélegezte.

A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint a nyolcvanas évek elején az Egyesült Államok kiadta Izraelnek Abu Eint egy 1979-es terrorakcióval kapcsolatban, amelyben két izraeli tizenéves életét vesztette. Izraelben börtönbe zárták, majd egy 1985-ös fogolycserével kiszabadult.

A palesztinok többsége harcolni szeretne Izrael ellen

A felmérések szerint a palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az utóbbi hónapok magányos elkövetők által végrehajtott terrorakcióit és mintegy hatvan százalékuk az Izraelre lőtt rakétákat is - közölte a Jediót Ahronót című újság. A Palesztin Politikai és Közvélemény-kutató Központ kutatása azt is felszínre hozta, hogy a válaszadók több mint fele egyetértene egy új intifádával, Izrael-ellenes felkeléssel, és ha most tartanák az elnökválasztást, a Hamász jelöltje győzne.

Az intézet felmérésében részt vevők 86 százaléka szerint komolyan veszélybe került a jeruzsálemi al-Aksza mecset feletti muzulmán fennhatóság az izraeli jobboldali politikusok látogatásai és ottani imádkozásai miatt. A múlt héten végzett vizsgálathoz 1270 ciszjordániai és gázai véleményét kérte ki, s 3 százalékos hibahatárral számolt.

Egy másik intézet, a Gallup intézethez tartozó Palesztin Közvélemény Központ a nyári gázai hadművelet utólagos hatásait mérte fel. Az általuk megkérdezettek több mint fele (53,2 százaléka) szerint a palesztinok győztek az Izraellel folytatott két legutóbbi fegyveres konfliktusban, s csak mintegy negyedük, (27,3 százalék) vélte úgy, hogy nem a Hamász nyert. A nyári Erős Szikla hadműveletben a palesztinok igen nagy mértékben elérték céljaikat 34,8 százalék szerint, és további 41,5 százalék szerint is megvalósították azokat, ha csekélyebb mértékben is. Csak 13,9 százalék gondolta hogy kevéssé és 3,6 százalék, hogy egyáltalán nem sikerült elérniük céljaikat.

Az utóbbi felmérésben megkérdezett palesztinok 59,6 százaléka egyetértett az Izrael elleni rakétatámadásokkal, mindössze 5,1 százalék ellenezte azokat, míg 21,3 százalék bizonytalan volt e kérdésben. A válaszadók túlnyomó többsége, 83,3 százaléka támogatta a palesztin vezetésnek azt a szándékát, hogy az izraeli politikusokat és katonai vezetőket háborús bűnökkel vádolják meg a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). Csak 6,3 százalék ellenezte ezt a lépést.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.