Palesztin gyerekeket dolgoztatnak az izraeli telepesek

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet megfigyelése szerint a palesztin gyerekek, olykor 11 évesek munkájából profitálnak a telepesek főként a Jordán völgyében, alacsony fizetségért veszélyes munkakörülmények közepette alkalmazva őket – áll a hétfőn megjelentetett, 74 oldalas jelentésben, amely a nemzetközi jog megszegésével is vádolja Izraelt.

A jogvédők szerint több száz palesztin gyermek dolgozik a telepesek farmjain gyakran igen nagy melegben. Olykor súlyos terheket kell cipelniük, és ki vannak téve veszélyes növényvédő szerek ártalmainak is.

A HRW 38 gyermeket és 12 felnőttet hallgatott meg, Jordán-völgyi palesztin falvak lakóit. A beszámolók szerint a gyerekek gyakran otthagyják az iskolát, hogy munkába álljanak a telepeseknél, pénzért zöldségeket szedjenek és csomagoljanak az ültetvényeken.

A nemzetközi és ezzel összhangban az izraeli és palesztin törvények nem engedélyezik gyermekek foglalkoztatását tizenöt éves kor alatt, de a megkérdezettek közül sokan azt mondták, hogy már 13-14 évesen munkába álltak.

Dávid Elhajani, a Jordán-völgyi regionális tanács vezetője ugyanakkor elutasította és hamisnak nevezte a vádakat. A katonai rádió műsorában közölte, hogy naponta hatezer palesztinnak adnak munkát, de nincsenek köztük kiskorúak. „Ez egy szörnyű hazugság – mondta Elhajani. – Semmi sem indokolná gyermekek foglalkoztatását sem erkölcsileg, sem jogilag, sem anyagilag” – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.