Pakisztániak robbantottak Mumbaiban?

A mumbai mészárlás egyetlen túlélő támadója, az elfogott Adzsmal Amir Kamal kihallgatásakor azt vallotta, hogy a támadók mind pakisztáni állampolgárok voltak - közölte vasárnap több indiai lap titkosszolgálati körökre hivatkozva.

A 21 éves fiatalember elmondta, hogy mindegyiküket a pakisztáni Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege, szélsőséges iszlamista szervezet) képezte ki. Szerda este a tengeren megkaparintottak egy hajót, és azon, majd pedig  gumicsónakokon jutottak el Mumbaiba.

"Tudják maguk, hány embert öltek meg Kasmírban?" - kérdezte urdu nyelven a mumbai zsidó központ egyik támadója egy tévéállomástól, amellyel telefonon beszélt a központból. Az épületet megostromló indiai biztonsági erők később végeztek vele.

A Laskar-e-Taiba ugyanis Kasmír függetlenségéért harcol. 1986-ban jött létre az India és Pakisztán között vitatott határtérségben, amely már több mint fél évszázada feszültség forrása a két dél-ázsiai ország között. A lázadószervezetet hat éve mindkét országban betiltották. India azóta is e szervezetet teszi felelőssé a területén elkövetett merényletekért. A Laskar-e-Taibáról már hosszú ideje úgy tartják Indiában, hogy a pakisztáni hírszerzés hozta létre az India elleni titkos háború megvívásának támogatására, Kasmír elszakítása érdekében. Korábban egy amerikai terrorelhárítási tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadássorozat a Laskar-e-Taiba jegyeit viseli magán.

Az indiai hatóságok később már kész tényként kezelték: a Laskar-e-Taiba  tagjai követték el a 174 halálos áldozatot követelő mumbai terrortámadásokat.  - A támadók a szervezeten belül "egy radikális csoportból" kerültek ki - mondta sajtóértekezletén Rakes Maria bűnügyi főfelügyelő.

India a felfüggesztené a Pakisztánnal való békefolyamatot

Az indiai kormány a Pakisztánnal való békefolyamat felfüggesztésére készül - állította vasárnap a PTI hivatalos indiai hírügynökség. A lépést Újdelhi a szerda esti mumbai (bombay) terrorista támadás-sorozat nyomán vette fontolóra, amelyet pakisztáni bázisú szélsőséges fegyveresek számlájára írnak."Egyesek a kormányon belül úgy vélekednek, hogy Indiának fel kell függesztenie a békefolyamatot és a párbeszédet, hogy megmutassa:  nem veszi könnyedén a mumbai vérengzést" - írta a PTI névtelenséget kérő hivatalos személyekre hivatkozva. Az idézettek elmondták, hogy a kabinetet, beleértve Manmohan Szingh kormányfőt megdöbbentették az események, mert úgy érzik: "Pakisztán nem tartotta meg a legmagasabb szinten tett ígéretét arra vonatkozóan, hogy véget vet az India ellen irányuló terrorizmusnak."

A tisztviselők arról is tájékoztatták a hírügynökséget, hogy a következő napokban magas szintű találkozók lesznek annak megvitatására, hogy felfüggesszék-e a békefolyamatot.

Bush és Medvegyev támogatásáról biztosította az indiai kormányfőt

George Bush amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök egyaránt támogatásáról biztosította Manmohan Szingh indiai kormányfőt a terrorizmus elleni harcban vasárnapi telefonbeszélgetésük során.

A Fehér Ház szóvivője szerint Bush biztosította az indiai miniszterelnököt, hogy Washington segítséget nyújt Újdelhinek a mumbai (bombay) vérengzés tetteseinek a kézre kerítésében. Az amerikai elnök szerint a tragédia lehetőséget ad a világnak, hogy bebizonyítsa elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés mellett. Ugyancsak a terrorizmus elleni együttműködésről volt szó Medvegyev és Szingh telefonbeszélgetésében. A téma fontos napirendi pont lesz az orosz államfő december 5-én kezdődő indiai látogatásán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.