Élő főnyeremény: árva csecsemőt adnak a vetélkedő győztesének

Nem többmilliós összeg vagy autó, hanem egy kis csomag. Egy kéthetes csecsemő. Pakisztán egyik népszerű televíziós vetélkedőjében igazi babát lehet nyerni.

A főnyeremény nem többmilliós összeg vagy autó, hanem egy kis csomag. Méghozzá élő. Egy kéthetes csecsemő. Pakisztánban, az egyik népszerű televíziós vetélkedőben ugyanis igazi, hús-vér babát lehet nyerni. Többen felháborodottan bírálják a műsort, botrányosnak nevezve a képernyőn zajló emberkereskedelmet. Aamir Liaquat Hussain műsorvezető viszont egyáltalán nem érti az indulatokat, meggyőződése szerint ő csak jót cselekszik.

– Ezt a kislányt születése után a szemétre dobták. Nézzék, milyen szép! – mutatta be a főnyereményt a nézőknek Hussain. Majd átadta a „díjat” a nyerteseknek, akik örömükben sírva fakadtak – olvasható a Spiegel Online cikkében. A házaspár számára azért is boldogság a bébi, mert évek óta hiába próbálkoznak, nem születik gyermekük. – Ennél gyönyörűbb ramadáni ajándékot el sem tudnánk képzelni – mondta a feleség, Suriya Bilqees, hozzátéve, először nem is akarta elhinni, hogy tényleg nekik adják a kéthetes bébit. Máris eldöntötték, hogy Fatimának fogják hívni. Férje bevallotta: tizennégy év óta tartó házasságuk sok nehéz időszakot élt meg. Neje terméketlensége miatt többször felszólították, hogy vegyen el egy másik nőt. Ő azonban hű maradt választottjához.

Az Aaman Ramazan néven futó vetélkedő a konzervatív iszlám szellemiségű, 2005 novemberében Karacsiban indított Geo News csatornán fut. Az urdu nyelven sugárzó kereskedelmi tévé műsora óriási nézettségi mutatókat produkál. Egy-egy élő adás hét órán keresztül tart, az ötszáz fős stúdióközönségből kiválasztottak egymással versenyeznek. Például abban, hogy ki oldja meg jobban a Korán-kvízt vagy melyikük főz jobban.

Ugyan vannak hagyományos alapnyeremények (mikrosütő, hűtőszekrény, mosógép), a show főnyereménye tényleg egy árva csecsemő. Egy másik kislány már elkelt és hamarosan egy kisfiúért lehet versengeni Pakisztánban, ahol – ahogy a CNN emlékeztet rá – nincs örökbefogadási törvény. Fatima új szüleinek a szükséges papírokat az adás során állították ki. Suriya és férje, Riaz-ud-Din ugyanakkor azt állította, amikor meghívták őket a tévéműsorba, nem tudták, hogy mire vállalkoznak, fogalmuk sem volt a fődíj mibenlétéről.

Az utóbbit a Chhipa Welfare Organization nevű szervezet „bocsátja rendelkezésre”. Az alapító és névadó, Ramzan Chhipa elmondta: munkatársai havonta tizenöt kidobott újszülöttre bukkannak az utcákon vagy a szemétdombokon. A szociális segítő úgy gondolja, hogy az árváknak családot és otthont biztosítanak. A reménybeli örökbefogadókat pedig ellenőrzik. Chhipa szavaiból az derült ki, hogy Suriya és férje náluk már regisztráltak, több megbeszélést is tartottak. Mindez arra enged következtetni, hogy a tv-show némileg irányított lehet.

Chhipa azt sem tagadta, hogy a kidobott újszülöttek sorsára akarja felhívni a közvélemény figyelmét. Főleg kislányokat tesznek ki. Sok család ugyanis nem engedheti meg a később kifizetendő hozományt. Az aktivista arra buzdítja az embereket, ne hagyják magukra a csecsemőket, bízzák őket inkább a szervezet gondjaira.
Sokan azonban tiltakoznak, szerintük az újszülöttek nem trófeák, a show pedig ízléstelen, súlyosan sérti az erkölcsi normákat. A Karacsiban élő író és publicista, Bina Shah szerint az ­Aaman Ramazan csak a pénzről és a nézettségről szól, a hitszónokként is aktív Hussain a vallásból is üzletet csinál – írta a londoni ­Daily ­Mirror. A Gulf News szerint az ­Aaman Ramazan az egyik legellentmondásosabb pakisztáni televíziós műsor. Öt évvel ezelőtt a show-ban feltűntek muszlim hitszónokok, akik az Ahmadi-szekta tagjainak megölésére buzdítottak. A 177 millió lakosú ázsiai országban akadnak más „szélsőségesen szórakoztató” programok is. Volt már áttérő valóságshow, amelyben a hinduból muzulmán lett, de közvetítettek élőben ördögűzést – emlékeztetett az International Business Times.  

A vallást és a szórakoztatást keverő műsorvezető a CNN-nek viszont azzal érvelt, hogy szerinte a ramadán idején ugyanúgy boldoggá kell tenni és meg kell jutalmazni az embereket, ahogy az a keresztény kultúrkörben szokásos karácsonykor. Szerinte a show mottója mindent elmond: szeretetet adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.