Pakisztáni öldöklés: Felújítják a halálbüntetést

„Mit lehet mondani az olyan országról, ahol ez megtörténhet?" - teszi fel a kérdést a The News International, Pakisztán vezető angol nyelvű napilapjának szerdai szerkesztőségi cikke az előző napi, 148 halálos áldozatot követelt terrortámadás nyomán.

A Pesavárban, az afgán határhoz közeli északnyugati országrészben megölt áldozatok döntő többsége olyan iskolás volt, akinek szülője kormánykatonának szegődött. A támadásért a pakisztáni tálib TTP szervezet vállalta magára a felelősséget, mert, mint állította, a kormányerők tisztogatásokat hajtanak végre a térségben.

Gyászszertartásokon és virrasztásokon emlékeznek a halottakra
Gyászszertartásokon és virrasztásokon emlékeznek a halottakra
Ajay Verma / Reuters

A kormány háromnapos gyászt hirdetett, a nemzeti lobogót felárbocra engedték a középületeken, a pakisztániak az egymást érő gyászszertartások mellett virrasztásokon is emlékeztek az áldozatokra. „Mindent elveszítettem. Az életem értelmetlenné vált a fiam nélkül" - mondta Muhammad Rizwan, akinek gyermekét agyonlőtték a támadók. Szavait a The New York Times idézte.

Az öldöklés nyomán cipők, vérfoltok és robbanóanyagok is a helyszínen maradtak, számolt be róla a helyi sajtó.

Iszlámábád a halálbüntetés tilalmának felfüggesztését és a terroristák könyörtelen felelősségre vonását is ígérte a világsajtót is bejárt öldöklés nyomán. A hat pesavári támadót még kedden mind megölték, most parancsnokaik nyomába eredtek. A 40 éves Fazlullah molla, aki tavaly óta áll a TTP élén, a pakisztániak szerint a szomszédos Afganisztánban bujkál, Omar molla, afganisztáni tálib vezető pedig állítólag a radikális iszlám szélsőségesség táptalajaként szolgáló határ pakisztáni oldalán lelhetett menedékre.

Az elit összefog?

A pakisztáni politikai elit látszólag egységben sorakozott fel a támadás után. Imran Khan a kérdéses országrészben, a Haibár-hágó környékén és Észak-Vazirisztánban erős ellenzéki politikus azt ígérte, hogy felfüggeszti Nawaz Sharif kormányfő elleni kampányát. Nem fogadja el ugyanis a tavalyi általános választás eredményét, amely utóbbit harmadszor is hatalomra juttatta az elmúlt negyedszázadban.

– Láttunk már korábban is ilyet, hogy a pakisztáni elit összefogást ígért a terrortámadások nyomán, mégsem történt semmi. Ezért nem vagyok nagyon optimista ezt illetően, hogy mi következik, mondja kérdésünkre Michael Kugelman, a washingtoni Woodrow Wilson Központ térségi szakértője. Ő a Pakisztánt mint az USA térségi szövetségesét érintő amerikai külpolitikában sem látja az érdemi változás lehetőségét. Hacsak nem annak még komolyabb tudatosítását, hogy a terrorizmusellenes összefogás kölcsönös érdek. A csaknem 200 milliós dél-ázsiai országban tavaly 120, illetve 80, 2007-ben, Karacsiban pedig 130 ember életét követelte egy-egy terrortámadás, emlékeztet kronológiájában a BBC.

– Ami viszont valóban felnyithatja a szemeket, az az, hogy az áldozatok a katonai elit gyermekeinek soraiból kerültek ki, fogalmazott Kugelman. A szakértő szerint ugyanakkor az erőviszonyok most januártól esedékes eltolódása a washingtoni kongresszusban (a republikánusok a novemberi „félidős" választások nyomán a szenátusban is átveszik a vezetést a képviselőház után) éppenséggel nem kedvez Pakisztán segélyezésének. A „héja" álláspontra helyezkedő republikánusok eddig is ferde szemmel néztek az olyan, kétkulacsos politikát folytató országokra, mint Pakisztán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.