Pakisztán engedett, újra mehet a NATO-utánpótlás

Az ideiglenes engedély korlátozott időre és csak romlandó cikkekre vonatkozik: Iszlámábádot máig sérti, hogy tavaly novemberben amerikai-afgán erők az országhatárokon átcsapva 24 pakisztáni katonát öltek meg.

Pakisztán ideiglenesen engedélyezte a NATO-nak, hogy területén keresztül utánpótlást szállítson Afganisztánban állomásozó erőinek. Az engedély korlátozott időtartamra és csak romlandó cikkekre vonatkozik - közölte Ahmed Muhtar pakisztáni védelmi miniszter, aki arról nem szólt, hogy mikor adták ki az engedélyt, és hogy az mennyi időre szól.

Pakisztán tavaly novemberben tiltotta meg a területén keresztül történő szállítást, miután a NATO-erők - máig nem tisztázott körülmények között - támadást intéztek két pakisztáni katonai őrállás ellen és huszonnégy katonát megöltek.

Korábban az afganisztáni NATO-erők, az ISAF utánpótlásának 90 százaléka Pakisztánon keresztül érkezett. A NATO az utóbbi években kezdte csak kiépíteni az északi, Közép-Ázsián át vezető ellátó vonalat, amelynek a fenntartása a pakisztáninál jóval többe kerül. Az amerikai védelmi minisztérium januári közlése szerint az északi útvonal fenntartása havonta 104 millió dollárt igényel, míg a Pakisztánon keresztüli szállítás havonta csak 17 millió dollárba került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.