Pakisztán éhezteti az afganisztáni NATO-erőket

Pakisztán felfüggeszti az afganisztáni NATO-erőknek szánt utánpótlás-szállításokat mindaddig, amíg le nem számol az utánpótlási útvonalakra támadó szélsőségesekkel.

Pakisztán felfüggeszti az afganisztáni NATO-erőknek szánt utánpótlás-szállításokat mindaddig, amíg le nem számol az utánpótlási útvonalakra támadó szélsőségesekkel a Haibár-hágónál – jelentette be egy kormánytisztviselő.

A pakisztáni biztonsági egységek tankokkal és harci helikopterekkel nyomulnak be az ország törzsi vidékére, ahol Iszlámábádnak nincs számottevő befolyása, a hatalmat itt a helyi hadurak gyakorolják. „Huszonhat célpontunk van, ezeket egy átfogó hadművelet keretében semmisítjük meg” – közölte Tárik Hajat, a regionális adminisztráció vezetője. Az Afganisztánt uraló tálib rezsim több tagja a pakisztáni törzsi területeken talált menedékre a 2001-es offenzíva után.

A Haibár-hágó a NATO-haderő köldökzsinórja. A déli Karacsi kikötővárosból a pesavári elosztó központon keresztül ezen az útvonalon érkezik az élelmiszerektől a fegyverekig terjedő utánpótlás. A jelenlegi hadművelet elindítása előtt több szállító is jelezte, hogy nem hajlandó megkockáztatni a Pesavárt a határ túloldalán fekvő Torkham városával összekötő mindössze 50 kilométeres utat.

A pesavári támaszpontot az elmúlt időszakban több nagyszabású támadás is érte, az ellenállók megsemmisítették vagy elrabolták az utánpótlás-szállítmányokat. Vérszemet kaptak attól is, hogy a november végi mumbai terrormerényletek után Pakisztán az északnyugati törzsi vidéken állomááoztatott egységeit átvezényelte az ország keleti, Indiával határos régiójába.

Az afganisztáni NATO-misszió nem tulajdonított túlzó jelentőséget a mostani pakisztáni bejelentésnek. „Vizsgáljuk a felfüggesztés esetleges hatásait, de nem a Haibár-hágó az egyedüli útvonal, amelyen keresztül utánpótláshoz jutunk” – szögezte le Mark Windsor szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.