Pakisztán átverte az Egyesült Államokat

A pakisztáni hatóságok lehetővé tették kínai katonai szakértőknek, hogy tanulmányozzák az Oszama bin Laden megölésekor lezuhant, lopakodó technológiával ellátott amerikai helikopter roncsait, pedig a CIA kifejezetten kérte, hogy ne tegyék - jelentette a Financial Times.

Ha igaz a brit napilap információja, akkor a lépés hatására valószínűleg ismét rosszabbra fordul az amerikai-pakisztáni viszony, amely a terroristavezér likvidálása után nagyon mély pontra süllyedt, majd egy kicsit javult.

A Bin Laden elleni akcióban részt vett két olyan Blackhawk helikopter, amelyen előzőleg egyedi műszaki változtatásokat hajtottak végre, részben feltehetőleg ellátták olyan képességgel, amely révén nehezebben észrevehető. Az egyik helikopter meghibásodott, és lezuhant, de a kommandósoknak a helyszínen kellett hagyniuk a roncsait, pedig lehetőség szerint meg kellett volna semmisíteniük.

„Az Egyesült Államoknak információja van arról, hogy Pakisztán - különösen annak hírszerző szolgálata, az ISI - lehetővé tette a kínai hadseregnek, hogy megvizsgálja az Abottábádban lezuhant helikoptert" - közölte egy meg nem nevezett ember „hírszerző körökből" a lap internetes változata szerint. „Kifejezetten kértük a pakisztániakat, hogy senkit ne engedjenek a roncshoz" - idézte a FT az amerikai tisztségviselőt.

A Kínával jó kapcsolatokat ápoló Pakisztán megengedte kínai hírszerző tiszteknek, hogy fényképeket készítsenek a roncsról, valamint hogy mintát vegyenek különleges burkolatából, amely láthatatlanná teszi a gépet a radarok számára - mondta az illető, de - mint hozzátette - azt nem tudja biztosan, hogy a kínaiak éltek-e a lehetőséggel. A pakisztáni ISI és a hadsereg főparancsnoka tagadta a lap értesülését.

Pakisztán - felháborodva azon, hogy az Egyesült Államok az ország szuverenitását megsértve hajtotta végre az akciót május 2-án bin Laden ellen - rögtön utána burkoltan utalt arra, hogy esetleg meg fogja mutatni a roncsot kínai szakértőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.