Keleten a helyzet fokozódik

„Hontalanok” követték el a mumbai terrormerényleteket – rázta le magáról a pakisztáni terroristákról szóló gyanút Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök. Iszlámábád maga akarna ítélkezni az elkövetők felett, Washington azonban türelmetlenül figyeli a Pakisztán és India közötti vetélkedést.

Pakisztánban fognak ítélkezni a mumbai (Bombay) terrormerénylet húsz gyanúsítottja felett – szögezte le Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában, sejtetve, hogy Iszlámábád nem enged a követelésnek, és nem fogja kiadni Újdelhinek az a  körözött személyeket.

A politikus egyúttal kétségbe vonta, hogy a mumbai  merényletek egyetlen élve elfogott terroristája pakisztáni állampolgár lenne, mint azt a hatóságok állítják Indiában.

„Úgy vélem, olyan hontalan fegyveresekről van szó, akik az egész régióban tevékenykednek, és az egész világot túszul  ejtik. Ha lenne bizonyítékunk, a mi törvényszékeinken ítélkeznénk  felettük” – fogalmazott az elnök.

Az államfő ismét határozottan tagadta, hogy bármilyen felelősség terhelné a  támadásokért a pakisztáni államot. „Mi is áldozatok vagyunk” – mondta a politikus, megkérdőjelezve azt az állítást is, hogy az egyetlen  túlélő merénylő pakisztáni állampolgár. „Semmilyen hihető  bizonyítékot nem kaptunk. Én erősen kételkedem benne” - jelentette  ki Zardari.

Az újdelhi külügyminisztérium a pakisztáni nagykövetnek hétfőn átadott jegyzéke szerint pakisztániak követték el az új veszteségmérleg szerint 171 halálos áldozatot követelő vérengzést. India a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) betiltott pakisztáni szervezetet gyanúsítja végrehajtásával.

India kedden a merényletsorozattal összefüggésbe hozott,  körözött iszlamisták kiadását követelte Pakisztántól, de a két  ország igyekezett enyhíteni a mumbai vérengzés miatt köztük támadt  feszültséget: Újdelhi kizárta hadi válaszlépést,  Iszlámábád pedig vádjai bizonyítására kérte szomszédját. A két atomhatalom között újra felszított feszültséget csillapítandó Újdelhibe utazott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is, aki „gyors cselekvésre” szólította fel Pakisztánt. „Eljött az idő a cselekvésre, az átlátható együttműködésre, és ez különösen Pakisztánra vonatkozik. Ezt az igényt már jeleztük és jelezni is fogjuk még a jövőben” – intette meg Washington vonakodó szövetségesét a külügyi tárcavezető.

Újdelhi hagyományosan északkeleti szomszédját vádolja azzal, hogy támogatja az ellene  terrorakciókra induló iszlamista szélsőségeseket, most többek között Háfiz Szajednek, a  Laskar-e-Taiba vezetőjének a kiadását követeli. A The Wall Street  Journal úgy értesült: rendőrségi gyanú szerint a  merényletek értelmi szerzője a szervezet operatív főnöke, a terrortámadásokat irányító Juszuf Muzammil volt.

U.S. Secretary of State Condoleezza Rice speaks during a news conference in New Delhi December 3, 2008. Rice urged Pakistan on Wednesday to cooperate
U.S. Secretary of State Condoleezza Rice speaks during a news conference in New Delhi December 3, 2008. Rice urged Pakistan on Wednesday to cooperate "fully and transparently" in investigations into the Mumbai attacks that have roiled India-Pakistan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.