Pakisztán: Saríával a békéért

A pakisztáni kormány hétfőn megegyezett a tálib lázadókkal arról, hogy az iszlám törvénykezés, a saría legyen a joggyakorlat alapja az ország északnyugati részén található Szvat-völgyben. Egy újabb amerikai rakétacsapásban harminc tálib lázadó halt meg Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén.

Mian Iftikar Huszein, az Északnyugati Határtartomány tájékoztatási minisztere hétfőn elmondta, hogy a tartományi kormány a térségbeli lázadás vezetőjével állapodott meg a saría ottani bevezetéséről. A megállapodás ténylegesen Malakand közigazgatási körzetre vonatkozik, s a körzet magában foglalja a Szvat-völgyet. A miniszter hozzátette: Malakandban minden, a saríával ellentétes törvényt eltörölnek, s az igazságszolgáltatás alapja az iszlám törvénykezés lesz. A lépés célja, hogy megbékítsék a térséget ellenőrző tálib fegyvereseket.

A területen 2007 végén tört ki iszlamista lázadás. A fegyveresek ellenőrzésük alá vonták a völgyet, amely korábban az ország egyik népszerű turisztikai célpontja volt. A hatóságok tavaly elengedték fogságából Maulana Szúfi Mohammad muzulmán vallási vezetőt - aki még korábban, az 1990-es években vezetett lázadást a Szvat-völgyben -, hogy előmozdítsák a békét, de a harcok folytatódtak, és hatásukra több tízezer lakos menekült el a völgyből.

A lázadók és a kormány már többször kötött megállapodást, de ezek mind kudarcba fulladtak. Az Egyesült Államok korábban is arra figyelmeztette Iszlámábádot, hogy az ilyen egyezségek időt adnak a lázadóknak soraik rendezésére és felfegyverkezésükre. A kormány viszont arra hivatkozik, hogy csupán erőszakkal nem lehet legyőzni azokat a szélsőségeseket, akik zavargásokat keltenek Pakisztánban és megtámadják az amerikai csapatokat Afganisztánban.

Hétfőn egy újabb amerikai rakétacsapásban meghalt 30 tálib lázadó Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén - közölték helyi források. Egy neve elhallgatását kérő pakisztáni tiszt elmondta: a rakétát egy pilóta nélküli repülőgépről indították el, s az eltalált egy épületet, amelyben afganisztáni tálibok tartózkodtak. Egy hírszerző tiszt úgy nyilatkozott, hogy a tálibok fontos találkozót tartottak, amikor a rakéta becsapódott a hegyvidéki Szarpul körzet területén.

Rehman Ulla, egy helybeli lakos szerint a támadás előtt pilóta nélküli repülőgépek köröztek a térségben. A rakétacsapást követően harminc halottat emeltek ki a romba dőlt épület alól. A helybeliek szerint korábban ebben az épületben afgán menekültek gyermekeit helyezték el, de két évvel ezelőtt fegyveresek költöztek be oda. Ebben a térségben ez volt az első amerikai rakétacsapás.

Még vasárnap este az amerikaiak vezette afganisztáni koalíciós erők lebombázták egy körzeti tálib parancsnok, Dasztagir molla házát egy Bádgesz tartománybeli faluban, a türkmén határ közelében. Az amerikai hadsereg egy közleményben azt írta: Dasztagir molla felelős volt azért, hogy a tartományban megnőtt az erőszakos cselekmények száma. Tavaly novemberben ő volt a szervezője annak a támadásnak, amely egy afgán gépkocsioszlopot ért, és amelyben 13 katona meghalt. A tartomány rendőrfőnöke megerősítette a légi csapás hírét és azt is, hogy meghalt tíz tálib, közte két parancsnok, Dasztagir és Baz Mohammed molla.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.