Pakisztán: fesztivál hangulatú demonstráció a "vörös zónában"

Navaz Sharif palesztin miniszterelnök kedden megbeszélést folytatott a hadsereg főparancsnokával, Rahil Shariffal a tizenhárom napja tartó ellenzéki tüntetésekről. Az ázsiai ország történetében fontos szerepet betöltő hadsereg fejével nem ez volt a kormányfő első egyeztetése a kialakult politikai helyzetről. Sajátos a viszony, hiszen Navaz Sharifot egy korábbi alkalommal, még 1999-ben Pervez Musarraf tábornok katonai puccsal döntötte meg.

A népszerű krikettjátékosból politikussá előlépett Imran Khan és a kanadai önkéntes száműzetéséből a közelmúltban visszatért nagybefolyású hitszónok, Tahir ul-Kadri felszólítására ezrek vonultak Lahorból Iszlámábádba, s a főváros központjában a parlament előtt tartanak békés demonstrációt, mint állítják addig, amíg nem mond le a miniszterelnök. Sharif az ellenzéki pártok követelését határozottan visszautasította.

A kormányfői sajtóiroda közlése szerint a miniszterelnök és a hadsereg vezetője egyetértettek abban, hogy a demonstrációra a „legjobb nemzeti érdek" szerint kell megoldást találni – jelentette a Reuters. "A helyzet nagyon nyugtalanító a hadsereg szempontjából. Tömeggel állunk szemben, mi lesz, ha a tüntetés erőszakba torkollik?" – mondta egy névtelenül nyilatkozó katonatiszt.

Egyelőre fesztivál hangulatú a demonstráció Iszlámábád úgynevezett "vörös zónájában", ahol a parlament épülete is van. A biztonsági erők védik a környező épülteket, de eddig nem léptek fel erőszakosan a tüntetők feloszlatására.

Hétfőn a pakisztáni legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy a tüntetők vezetői és a kormányzat képviselői 24 óra alatt találjanak kompromisszumos megoldást, amivel elérhető, hogy a demonstrálók távozzanak az említett "vörös zónából", ahol nem csak a parlament, hanem a miniszterelnöki hivatal, más kormányzati épületek és követségek is vannak. Az utasítás azonban süket fülekre talált, a demonstrálók kedden is maradtak Iszlámábád központjában, ahol immár hatalmas a szemét és bűz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.