Padlót fogtak a német liberálisok

Győzött a CDU a vasárnapi Saar-vidéki tartományi választásokon.

A berlini koalíciós partner liberálisok (FDP) azonban padlót fogtak, és csalódást okozott az exkommunista Baloldal párt is, amely öt százalékot vesztett az előző választáshoz képest, így ismét felerősödtek a hangok, hogy Oskar Lafontaine, a tartomány korábbi miniszterelnöke mielőbb térjen vissza a politikába.

A berlini szövetségi kormánynak a kereszténydemokraták fölényes (ötszázalékos) győzelme ellenére főhet a feje: a koalíciós partner szabaddemokraták itt is kiestek a parlamentből, a párt gyakorlatilag alig mérhető eredményt produkált (a korábbi 9,2 százalékról 1,2 százalékra esett vissza). Ennek hatása lehet a berlini kormányra is. Az FDP hesseni vezetője máris azt sürgette, hogy a párt távolodjon el jobban a koalíciós partner CDU/CSU-tól. Mások szerint viszont ez épp nem a követendő irány. Az FDP-ben meglehetősen nagy a káosz, és az érték-, illetve vezetési válságra még ráerősíthet a májusi észak-rajna-vesztfáliai választás is, ahol szintén kieshetnek a parlamentből.

Nem örülhetnek felhőtlenül az ellenzéki szociáldemokraták sem, mert nekik csak a második helyre futotta: de másodhegedűsként részt vehetnek majd a nagykoalíciós kormányzásban. Ezzel kapcsolatban máris mindenki azt találgatja: vajon ez lesz a 2013-as országos választás eredménye is? A CDU-ban állítólag sokan nem bánnák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.