Özönvíz Pekingben

A kínai fővárosban eddig tíz halottja van az esőnek. A peremkerületekből több mint 30 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre.

Sokakat a szél által megbontott és lesodort háztetők törmelékei öltek meg, míg másokkal villámcsapás, illetve a leszakadt vezetékek okozta áramütés végzett. A hatóságok helyi idő szerint hajnali négy óráig hat negyed lakóit menekítették ki. Az utakon hétezer rendőr teljesített szolgálatot, és 12 ezer ember vett részt körülbelül egymillió köbméter esővíz elvezetésében.

A több mint 20 órán át szakadó eső komoly közlekedési fennakadásokat okozott, az utak mentén továbbhaladásra képtelen autók álltak, helyenként pedig az egy métert is megközelítette a hömpölygő vízfolyam magassága. Hat negyedben a távközlési és az internetes szolgáltatás is megszakadt. A pekingi repülőtéren több mint 500 légi járatot töröltek, illetve késve indítottak, mintegy 80 ezer utazó kényszerült várakozásra. A Peking-Kanton vasútvonalon felfüggesztették a vonatok közlekedését, mert egyes szakaszokat elárasztott a víz.

Vasárnap reggel hat óráig a kínai fővárost átlagosan 170 milliméter csapadék érte, de délelőtt már erősen sütött a nap és 33 Celsius-fok volt. Az eddigi legnagyobb eső 1951-ben érte a kínai fővárost.

Egy pekingi férfi mutatja az özönvíz jellegű eső által elárasztott kocsiját
A driver points to his car which has been stranded for half an hour on a flooded street amid heavy rainfalls in Beijing, July 21, 2012. The heaviest rain storm in six decades to hit the Chinese capital killed at least 10 people and caused widespread chaos, flooding streets and stranding 80,000 people at the city's main airport, state media reported on Sunday. Picture taken July 21, 2012. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.