Házakat sodort magával az özönvíz Japánban

A Japán észak-keleti régióit sújtó kiterjedt áradások és földcsuszamlások következtében 90 000 ember kényszerült elhagyni otthonát.

A fővárostól, Tokiótól északra fekvő Joso városában a két napig tartó heves esőzések miatt leomlottak a Kinugawa folyó partjai, az áradás pedig autókat és egész házakat sodort magával. A házaik tetejére menekült embereket helikopterekkel mentik – adta hírül a BBC.

Az esőzések az Aicsi prefektúrát elérő, 125 kilométer per órás széllel érkező trópusi vihar után kezdődtek. Ibaraki és Tocsigi prefektúrák a leginkább érintettek. A Japán Meteorológiai Ügynökség a legmagasabb szintű riasztást adta ki a régióban. 

ISSEI KATO / Reuters

„Az ennyire heves esőzések szokatlanok az országban. Kijelenthetjük, hogy ez egy rendkívüli helyzet, ami komoly veszéllyel fenyeget” – nyilatkozta csütörtökön Takuya Deshimaru, a Japán Meteorológiai Ügynökség vezető időjósa.

A hatóságok beszámolója szerint tizenöten sérültek meg országszerte. Két idősebb nő súlyos sérüléseket szenvedett, amikor az erős szél elsodorta őket, egy ember pedig eltűnt egy földcsuszamláskor Kanuma városában. 

Sok helyen van áramkimaradás, a közlekedés is akadozik. Számos repülőjáratot és vonatot töröltek, több utat pedig lezártak. 

„A kormány egységes, és mindent megtesz, hogy megbirkózzon a katasztrófával... a legfontosabbnak az emberi életek mentését tekintjük” – mondta el riporterek kérdésére Abe Sinzó miniszterelnök. 

REUTERS/Kyodo

Tocsigiben vannak olyan helyek, ahol 24 óra alatt 500 milliméternél is több csapadék esett, ami az átlagos szeptemberi csapadékmennyiség közel kétszerese. A prefektúra központi részein 60 centi eső is előfordult hétfő este óta.

Japán keleti és északkeleti részein, köztük Fukushima prefektúrában is figyelmeztetés van érvényben a szélsőséges időjárás miatt. 

Múlt hónapban a Goni tájfun csapott le japán legdélebbi szigetére, Kyushura. Akkor egy ember meghalt, hetvenen pedig megsérültek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.